Revoltička

Fero Múčka
Fero Múčka
Čo chce dosiahnuť partia okolo Pellegriniho a aká by mohla byť Ficova odpoveď.
Čo chce dosiahnuť partia okolo Pellegriniho a aká by mohla byť Ficova odpoveď.
Fero Múčka

Fero Múčka

Revoltička
Na snímke zľava minister hospodárstva SR Peter Žiga a predseda vlády SR Peter Pellegrini prichádzajú na rokovanie s predstaviteľmi plynárenských spoločností 3. decembra 2018 v Bratislave. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Keď vznikol rozruch okolo listu niekoľkých desiatok členov Smeru vedeniu strany, v ktorom odkazujú, že takto to už ďalej nejde, mala partia okolo premiéra Petra Pellegriniho zopár možností, ako sa zachovať.

Napríklad sa tváriť, že to je nepodstatné, a vyjadriť tak dôveru predsedovi strany. Alebo hovoriť, že Smer je v prieskumoch stále najsilnejšia strana. Alebo jednoducho povedať, že ide o internú diskusiu strany.

No bolo vidieť – najviac na Pellegrinim, dosť na Žigovi a mierne aj na Rašim –, ako sú radi, že tento rozruch vznikol, a ako umiernenými, ale zámerne vybranými slovami prikladajú do ohňa.

Otázka je, či majú nejaký plán, keď sa oheň rozhorí.

Nájomný premiér

Peter Pellegrini má za sebou vyše rok vo funkcii a keďže do volieb mu zostáva menej ako rok, dá sa zhruba opísať, čo je jeho taktika a štýl.

Jeho štýlom je byť nájomným premiérom. Pracuje vo vysokom tempe, zaujíma sa, čo sa deje v rezortoch, na sociálnych sieťach, je ochotný sa do polhodiny zbaliť a letieť, kam treba, a plniť si premiérske povinnosti.

Má však dve slabé miesta. Nevie sa dostať pod kožu straníkom, ktorí sú z iného cesta, a vôbec ho to nebaví. A so svojimi vlastnými ľuďmi nevie domyslieť marketing a populizmus do takej kvality, ako to dokázalo trio Fico – Kaliňák – Maďarič.

„Pellegrini sa nevie dostať pod kožu straníkom, ktorí sú z iného cesta, a vôbec ho to nebaví. A so svojimi vlastnými ľuďmi nevie domyslieť marketing a populizmus do takej kvality, ako to dokázalo trio Fico – Kaliňák – Maďarič.“Zdieľať

Voziť sa po Ľubošovi Blahovi, ktorý si vo svete Smeru vybudoval svoj vlastný komunikačný štát v štáte, mu síce môže priniesť pár statusov uznania mimo Smeru, ale to nebudú volebné hlasy. A ľudia ako Raši, a tým viac ľudia ako Žiga, nemajú výtlak ani nápady, ktorými by mohli Pellegrinimu pomôcť.

Scenár, ktorý sa nám dnes zdá pravdepodobný, preto vyzerá ináč ako úspešná revolta. Skôr sa zdá, že Robert Fico na jeseň, ak ešte bude mať najmä seba pod kontrolou, sa pokúsi o poslednú veľkú vlnu sociálneho populizmu.

Čo by radi

Alternatíva v Smere zatiaľ neexistuje a do jesene ani nevznikne. To, čo Pellegrini a spol. dokážu, je Ficovi jeho situáciu ešte sťažiť. Tým, že budú rozpor v strane živiť, hoci len jeho mediálnou akceptáciou a poznámkami o potrebe reforiem.

Od Roberta Fica totiž chcú, aby ich bral vážnejšie. Aby ich bral ako ľudí, ktorí teraz vládnu preto, lebo on nemôže. Aby sa s nimi delil aj o stranícku moc, aby ich budúcnosť a budúcnosť ich nominantov a priateľov nezávisela len od toho, ako sa dohodne Fico s Kaliňákom.

Pretože to sa napríklad pri tvorbe eurokandidátky stalo, Fico a Kaliňák ju spísali a zoškrtali starým dobrým spôsobom. A spomínaná trojica vyšla viac-menej ako partia štatistov.

A čo by mohla byť Ficova odpoveď? Napríklad začne otvárať tému, že Pellegrini, odkedy je vo vláde, nedokázal vymyslieť nič také veľkolepé, ako boli jeho nápady.

A že práve s Pellegrinim idú preferencie stále hlbšie.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravideľne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia