Premeňte domáce kino na domácu herňu

Ak chcete mať poriadny zážitok zo sledovania filmov, ale nechce sa vám práve chodiť do kina, spravte si kino doma. S domácim kinom toho ale okrem filmov zvládnete omnoho viac. Napríklad si vďaka pripojeniu na hernú konzolu viete vytvoriť aj vlastnú domácu herňu.

Dnešné televízory toho ponúkajú naozaj veľa, zážitok ako z kina vám ale nedajú. Najmä kvôli zvuku si film nevychutnáte tak dokonale ako v kino sále. Pre tieto prípady je tu domáce kino. Vytvoriť si ho môžete so samostatných komponentov alebo si zaobstarať celú sústavu v jednom. Rozhodnutie je na vás.

Výhody domáceho kina

Veľa výhod domáceho kina spočíva najmä v lepšom zvuku. Budete si tak môcť dopriať omnoho lepšiu reprodukciu hovoreného slova aj dialógov. Okrem toho si užijete realistickejší a viac strhujúci hlasový efekt vďaka samostatným reproduktorom a basom, čistejšiu reprodukciu ambientných zvukov aj hudby samotnej. Domáce kino vás jednoducho vtiahne do deja pri sledovaní filmov, počúvaní hudby, ale aj pri hraní hier.

Pripojenie hernej konzoly na domáce kino

Herný nadšenec určite uvíta možnosť prepojenia hernej konzoly na domáce kino. Verte, že hra tak získa úplne nový rozmer. A stačí vám na to len HDMI kábel, ktorý do konzole pripojíte do HDMI in a v domácom kine do HDMI out. Prípadne ponúka riešenie aj optika.

Ako vybrať domáce kino?

Začnite televízorom. Ten vyberajte podľa toho, aká bude vzdialenosť medzi ním a miestom, odkiaľ budete televízor sledovať. Podľa neho potom vyberiete vhodné domáce kino, ozvučenie aj prehrávač. Berte v úvahu aj veľkosť izby, do ktorej chcete domáce kino umiestniť.

Ako vybrať reprosystém?

Najdôležitejším kritériom je počet kanálov, podľa ktorých zistíte, koľko reproduktorov balíček obsahuje. Napríklad, ak bude zostava 5.1 kanálová, bude obsahovať 6 reproduktorov. Obsahuje centrálny reproduktor, štyri satelity a jeden subwoofer. Tie rozostavíte po miestnosti tak, že centrálny reproduktor bude u televízora, satelity do rohov miestnosti a subwoofer, ktorý slúži na produkciu basov, by mal byť priamo pod televízorom.

Ako vybrať Blu-ray prehrávač?

Ak ste sa pustili do samostatného zostavenia domáceho kina, budete potrebovať aj Blu-ray prehrávač. Tento krok je jednoduchý: s bežnými Blu-ray diskami si poradí každý Blu-ray prehrávač. Pre prehrávanie vo vyššom rozlíšení 4K alebo Ultra HD si stačíoveriť, či to model, ktorý ste si vybrali, dokáže. Rovnaké to je aj s podporou 3D.

Krok za krokom k domácemu kinu

Zrekapitulujme si, aké kroky nás privedú k ultimátnemu zážitku z domáceho kina.

  1. Začnite výberom televízora. Zistite vzdialenosť, zvoľte si LED alebo OLED, ideálnu uhlopriečku, najlepšie so 4K rozlíšením a HDR.
  2. Vyberte si zvukové zariadenie. Väčšina z vás asi siahne po klasických reproduktoroch. Zvoliť si ale môžete aj soundabar, vhodný do menšej obývačky alebo viackanálovú reproduktorovú zostavu.
  3. Zaobstarajte si Blu-ray prehrávač, ktorý prehrá 4K rozlíšenie.

Preniesť atmosféru kina do pohodlia domova nie je  vôbec nijak ťažké. S domácim kinom dokážete vašu obývačku premeniť nielen na kino, ale aj napríklad na herňu či dostanete skvelý hudobný zážitok. Či už sa rozhodnete pre celú sadu alebo pre samostatné komponenty, záleží na vás. V každom prípade garantujeme unikátny zážitok.