Omietky a stierky - nanášanie omietky a stierky

Aké omietky a stierky sú tie najkvalitnejšie?

Redakcia - 29. mája 2019 - 11402. zobrazení

Na to, aby váš domov pôsobil príjemné a útulne a hlavne, aby bol z neho prvý dojem čo najlepší, potrebujete mať v interiéri kvalitné omietky a stierky. Steny dotvárajú celkový dojem z vašej nehnuteľnosti, preto na ich kvalite skutočne záleží.

Omietky a stierky a ich využitie

Omietky sú najčastejšie využívaným materiálom slúžiacim na povrchovú úpravu stien. Ich výhoda spočíva v tom, že sa hodia na takmer každý druh steny, a to napr. na tehlovú, betónovú, pórobetónovú alebo sadrokartónovú a slúžia na vyrovnanie rôznych nerovností vyskytujúcich sa na stenách.

Nanášanie omietky na stenu

Aké vlastnosti by mali mať omietky a stierky?

Pokiaľ sa chystáte omietať steny vo vašom interiéri, omietka, pre ktorú sa rozhodnete by mala mať základné vlastnosti ako je priedušnosť a schopnosť regulovať vlhkosť ovzdušia. V súčasnosti niektoré druhy omietok dokonca dokážu pohltiť určité škodlivé látky nachádzajúce sa v ovzduší.

Náš TIP na kvalitné omietky a stierky

Stemal

Soudal

Henkel

Stemal - omietky a stierky
Hodnotenie

Cena: od 14.50 €

Soudal - omietky a stierky
Hodnotenie

Cena: od 15.20 €

Henkel - omietky a stierky
Hodnotenie

Cena: od 16.60 €

Aké druhy omietok a stierok poznáme?

Najčastejšie používanými omietkami sú vápenné a vápenno-sádrové omietky. Tieto omietky majú veľmi dobré dezinfekčné a klimatizujúce účinky, takže ich môžete použiť na väčšinu stien vo vašom interiéri.

Vápenno-cementové omietky sa používajú do priestorov, kde je vysoká vlhkosť ako napr. kúpelňa, práčovňa či kuchyňa.

Tieto omietky sú v porovnaní s vápennými alebo vápenno-sádrovými oveľa pevnejšie a odolnejšie voči vlhkosti. Pokiaľ sa chystáte na vápenno-cementovú omietku klásť obklad je to ideálne riešenie. Ďalším druhom sú cementové omietky, ktoré sa využívajú do technických miestností. Čiže všade tam, kde je možnosť mechanického poškodenia, či vysoká vlhkosť.

Nanášanie omietky na stenu

Sú ekologické omietky skutočne ekologickými?

Tak ako všetko okolo nás aj oblasť stavebníctva sa neustále vyvíja a napreduje. V súvislosti s nástupom ekologického, resp. zeleného myslenia v spoločnosti sa do popredia dostávajú hlinené omietky. Pokiaľ si myslíte, že ide o novinku, ste na omyle. Tieto omietky sú známe už od pradávna. Ich počiatky siahajú až do obdobia prvých stavebných pokusov.

Aké výhody majú hlinené omietky?

  • sú priedušné
  • disponujú schopnosťou akumulovať teplo
  • majú výborné zvukovo-izolačné vlastnosti
  • regulujú vlhkosť v domácnosti
Omietky a stierky v interiéri

Ikona žiarovkaUžitočný TIP na záver: Pred samotným začatím omietania nezabudnite na dôkladnú prípravu stien, tj. strhajte tapety a zoškrabte staré nátery až kým sa nedostanete na vrstvu s pôvodnou omietkou.

Text: Martina Zvolanská

  • Kategórie

Podobné články