Mriežkový koláč

emko ~ 26. máj 2019 - 10:34

Pudingová plnka s kúskami broskýň na obľúbenom kysnutom ceste s efektnou mriežkou na vrchu.

Koláč je mäkučký, šťavnatý a veľmi chutný, stojí za vyskúšanie.

Suroviny
Cesto:
 
 
250
ml
50
g
 
štipka
Krém:
 
 
800
ml
100
g
Ostatné:
 
 

Kysnuté pružné cesto pripravíme tak, že do misky dáme všetky sypké suroviny, v strede vyhĺbime jamku, nalejeme vlažné mlieko a rozmrvíme droždie. Počkáme až droždie nakysne, pridáme žĺtok a mäkké maslo. Vypracujeme cesto a necháme ho pod utierkou vykysnúť. Na prípravu cesta môžete použiť aj pekárničku, alebo robot s hákom.

Cesto rozdelíme na tri časti, dve tretiny cesta rozvaľkáme a položíme na plech jemne vytretý maslom. Na cesto dáme klasicky uvarený vychladnutý puding. Na puding nasypeme na kocky pokrájané broskyne z kompótu (použiť môžete aj iné ovocie, čerstvé, či zavárané).

Zbytok cesta rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a mriežkovým valčekom nakrájame. Ak taký valček nemáte, môžete z cesta narobiť klasické dlhé šúľance, alebo rádielkom nakrájajte pásiky a tie poukladajte na koláč.

Mriežku z cesta roztiahneme a položíme na koláč. Môžeme ju potrieť bielkom, ktoré nám zostalo z vajíčka, použitého do cesta. Vrchné cesto treba rozvaľkať na dlhší a užší pás, pretože ho roztiahneme a tak položíme na koláč.

Koláč necháme ešte krátko podkysnúť a vložíme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 40 minút.

Vychladnutý koláč pokrájame a vrch môžeme pocukrovať.

Dobrú chuť!

Komentáre

remperitka ~ 14. august 2014 - 8:58

krasny kolacik :) ja mam tento valcek uz asi 6 rokov a 2x som sa pokusala vyrobit krasnu mriezku a nejaka som nesikovna ju natiahnut a dat na kolac :( tak super valcek odpociva v sufliku - mozno mu dam este sancu :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj