Druhy čajov a ich výhody pre zdravie

Od zeleného čaju až po ibištek, od bieleho čaju až po harmanček, čaje obsahujú obrovské množstvo zdraviu prospešných látok.

Tisíce rokov nazad na východe bol čaj ako kľúč k dobrému zdraviu, šťastiu a múdrosti, následne čaj zaujal pozornosť výskumníkov na Západe, ktorí objavujú mnohé zdravotné prínosy rôznych druhov čajov.

Štúdie zistili, že niektoré čaje môžu pomôcť pri rakovine, srdcových ochoreniach a cukrovke. Niektoré čaje podporujú chudnutie znižujú cholesterlol a prinášajú mentálnu bdelosť.

Sypané čaje sú skvelá alternatíva ku káve. Po prvé, čaj má menej kofeínu. Je celkom dobre známe, že zlúčeniny v čaji – ich flavonoidy – sú dobré pre srdce.

Aj keď je veľa otázok, ako dlho čaj musí byť ponorený vo vode a koľko je vhodné za deň vypiť čaju. Odborníci na výživu súhlasia s tým, že každý čaj je dobrý čaj. Napriek tomu dávajú prednosť kvalitnejším čajom ako napríklad sypané čaje.

Výhody čaju: zelený, čierny a biely čaj

Za základné čaje sa považujú zelený čaj, čierny čaj, biely čaj, čaj oolong a čaj pu-erh. Všetky sú odvodené z rastliny Camellia sinensis, ker pôvodom z Číny a Indie obsahujú jedinečné antioxidanty nazývané flavonoidy. Najsilnejší z nich, známy ako EKGC.

Všetky tieto čaje obsahujú tiež kofeín a teanín, ktoré ovplyvňujú mozog a zdajú sa, že zvyšujú duševnú bdelosť.

Mladí ľudia si čoraz viac spájajú vodné fajky a čaje. Samozrejme v arabských krajinách je to neoddeliteľnou súčasťou bežného dňa.

Základné čaje:

  • Zelený čaj: Vyrobený z dusených čajových lístkov, má vysokú koncentráciu EGCG Antioxidanty zeleného čaju zabraňujú upchávaniu tepien, spaľujú tuk, znižujú riziko neurologických porúch, ako sú Alzheimerová choroba Parkinsonova choroba.
  • Čierny čaj: Vyrobený z kvasených čajových lístkov, čierny čaj má najvyšší obsah kofeínu a tvorí základ pre ochutené čaje ako chai, spolu s niektorými instantnými čajmi. Štúdie ukázali, že čierny čaj môže chrániť pľúca pred poškodením.
  • Biely čaj: nevytvrdený a nekvasený. Jedna štúdia ukázala, že biely čaj má najúčinnejšie protirakovinové vlastnosti v porovnaní s viac spracovanými čajmi.
  • Oolong čaj : Jedna odroda oolong, Wuyi, je predávaná ako doplnok na chudnutie.
  • Pu-erh čaj: Vyrobený z kvasených a starých listov.

Foto: pixabay.com