Soklové podlahové lišty – na čo si dať pozor pri výbere a montáži?

Chystáte sa do montovania vašej krásnej novej podlahy a už sa neviete dočkať okamihu, kedy sa po nej prvýkrát prejdete? Je to určite skvelý pocit, no aby vám podlaha vydržala čo najdlhšie, musí byť položená naozaj profesionálne. Samotnej pokládke podlahy samozrejme predchádza jej výber. Materiál a farebné prevedenie podlahovej krytiny záleží od vkusu majiteľa, no mal by myslieť aj na takú maličkosť, akou sú podlahové lišty. Soklové podlahové lišty sa umiestňujú ku stenám, aby bol prechod medzi podlahou a stenou plynulý a aby ukončenie podlahy pôsobilo v priestore esteticky. Ako si vybrať tie správne soklové podlahové lišty? Čítajte a dozviete sa.

Hlavné kritériá pri výbere soklových podlahových líšt

Pýtate sa, na čo sa zamerať pri výbere podlahových líšt? Ide najmä o to, aby obvodové lišty farebne ladili s podlahovou krytinou, alebo aspoň s tapetou či farbou steny. Ak si zvolíte podlahové lišty v úplne inom farebnom tóne, verte, že v priestore tento detail neukáže pekne a po čase vám začne vadiť. Ďalším dôležitých kritériom je výber materiálu. Majitelia drevených podláh sa často snažia lišty prispôsobiť k odtieňu a drevu samotnej podlahy. Dopredu si premyslite, či popod podlahové lišty nebudú viesť káble a prispôsobte tomu inštaláciu. Mnoho ľudí si na upevnenie soklových líšt volá odborníkov, no môžeme vás ubezpečiť, že to nie je žiadna veda. Po prečítaní návodu zvládnete túto na prvý pohľad náročnú prácu ľavou zadnou. Ako sa teda soklové podlahové lišty upevňujú?

Montovanie soklových líšt krok za krokom

Ak ste si už niekedy pozorne všimli soklové podlahové lišty v priestore pri stene, možno vás napadlo, že sú upevnené o podlahu. Na to však rýchlo zabudnite, pretože soklové lišty sa upevňujú o stenu. Ako iste viete, drevo zvykne pracovať a keby ste lišty upevnili o drevenú podlahu, časom by sa vám mohli pohnúť. Montáž môže prebehnúť dvoma základnými spôsobmi. Prvý spôsob je lepenie, ktorý je zároveň najpoužívanejší a najjednoduchší. Využíva sa pri tom naozaj kvalitné a trvácne lepidlo. Druhý spôsob je o niečo náročnejší, pretože ide o montovanie o stenu. Využívajú sa pri tom skrutky a hmoždinky. Pokiaľ ste to nikdy neskúšali, pripravte si poriadnu dávku trpezlivosti.

Všetko o podlahových lištách nájdete na našej internetovej stránke https://www.kvalitne-podlahy.sk/.