VIDEO: Dron zavesil na vedenia tristo odkloňovačov, ochránia vtáky pred nárazmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SSD
Dron zavesil na elektrické vedenia pri Ružomberku tristo odkloňovačov, Zdroj: SSD

Všetky vedenia vysokého napätia, ktoré v okrese Ružomberok prechádzajú ponad rieku Váh, už majú na sebe reflexné prvky. Vďaka dronu prebiehala ich montáž pod napätím, bez odstávok elektriny.

Stredoslovenská distribučná (SSD) nainštalovala na podnet Štátnej ochrany prírody SR odkloňovače letu vtákov na všetky elektrické vedenia križujúce rieku Váh v Ružomberskom okrese. Konkrétne ide o úsek medzi obcami Stankovany a Bešeňová, kde prechádzajú vodiče ponad rieku na dvadsiatich piatich miestach. Tri križovania pri Stankovanoch disponujú ochrannými prvkami už od jesene 2017. Ostatných 22 ošetrila SSD v uplynulých dňoch.

Všetkých takmer tristo odkloňovačov prichytil na vodiče špeciálny dron. Vďaka tejto technológii mohli zostať pod napätím a odberateľov elektriny to nijako neobmedzovalo. Energetici do nákupu a montáže zvýrazňujúcich reflexných prvkov investovali zhruba 55-tisíc eur.

Zdroj: SSD

Vo vetre „blikajú“

„Najmä veľké vtáky ako labute, bociany či kormorány využívajú rieky ako svoje migračné trasy. Počas letu často narážajú do elektrických vedení natiahnutých ponad vodu, pretože im splývajú s prostredím. Ak letia oproti slnku alebo za šera, vodiče sú pre nich ťažko rozpoznateľné. Následkami sú ťažké zranenia a úhyn. Odkloňovače upozornia vtáky na prekážku dostatočne včas, aby sa jej vyhli,“ skonštatoval Milan Števka, environmentalista SSD.

Energetici použili v tomto prípade odkloňovače typu Firefly. Ide o plastové štvoruholníky s reflexnými prvkami na obidvoch stranách, takže sú dobre viditeľné v každom počasí aj za súmraku. Už pri miernom vánku sa roztočia, čím vytvoria blikajúci efekt a ich viditeľnosť sa ešte zvýši.

Investujú do prevencie

Stredoslovenská distribučná umiestňuje odkloňovače letu vtákov na svoje vedenia už niekoľko rokov. Doteraz ich nainštalovala približne tisíc v rôznych oblastiach stredného Slovenska, ktoré vytypovali ochranári ako kritické.

„Ochrana životného prostredia má v našej spoločnosti významnú rolu. Popri vedeniach ponad rieky nezabúdame ani na vedenia prechádzajúce lúkami, poľami alebo lesmi. Na tie postupne umiestňujeme rôzne ochranné prvky, aby sme znižovali počet úhynov zvierat, najmä veľkých dravých vtákov, spôsobených elektrickým prúdom,“ vysvetlil Števka. Investície SSD do ochrany životného prostredia sa ročne pohybujú v desiatkach tisícoch eur.

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná, a. s., (SSD) je regionálnym prevádzkovateľom distribučnej sústavy elektrických vedení na úrovni veľmi vysokého, vysokého a nízkeho napätia. Zabezpečuje distribúciu elektriny na území Banskobystrického, Žilinského a časti Trenčianskeho kraja. Spravuje takmer 35-tisíc kilometrov elektrických vedení, ktoré napájajú zhruba 755-tisíc domácností a firiem.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SSD Stredoslovenská distribučná