10 dobrých skutkov, ktoré urobili najväčšie beštie v histórii ľudstva (I. časť)

43435

Stalin, Hitler, Džingischán a mnohí ďalší. Poznáme ich ako krutých a neľútostných panovníkov a málokto by chcel žiť v dobe, keď vládli. Napriek tomu aj tí najhorší z najhorších urobili niečo dobré pre ľudstvo. Mnohé z ich dobrých skutkov ovplyvňujú naše životy do dnes, a ani o tom nevieme.

Joseph Stalin zdvojnásobil priemernú dĺžku života Rusov

history.com, listverse.com
history.com, listverse.com

Stalin vládol v Rusku železnou rukou a bol zodpovedný za smrť viac ako 20 miliónov Rusov. Život v čase jeho vlády musel byť krutý a krátky. V skutočnosti to bolo práve naopak.

Počas vlády Stalina sa priemerná dĺžka života ruských občanov zvýšila z 32 na 68 rokov. Pred komunistickou revolúciou viedli občania náročný život na videku. Stalin zaviedol päťročné plány, ktoré výborne fungovali. Zamestnanosť sa zdvojnásobila. Priemyselná výroba vzrástla o 40%. Každý mal právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, čím chorobnosť obyvateľstva klesla na minimum.

Džingischánova pokroková politika

 Wikimedia, listverse.com
Wikimedia, listverse.com

Armáda mongolského dobyvateľa Džingischána vzbudzovala strach po celej Ázií. Každé mesto, ktoré sa odmietlo podrobiť vyplienila a ľudí povraždili. Život jeho nepriateľov bol ťažký. Pre tých, ktorí žili v jeho impériu, to neplatilo.

Všetkým obyvateľom bola zaručená sloboda vierovyznania. Dokonca budhistickí a moslimskí vodcovia zastávali najvyššie pozície v mongolskej vláde. Počas jeho vlády začala fungovať medzinárodná pošta. Len v Číne sa nachádzalo viac ako 1 400 pôšt. Rovnaké práva a výsady získali aj všetky štáty, ktoré si podrobil.

Nacisti boli priekopníkmi v ochrane zvierat

schindluder.net, listverse.com
schindluder.net, listverse.com

Nacisti boli prekvapivo ohľaduplní k zvieratám. Možno ste počuli, že samotný Adolf Hitler bol vegetariánom.

Počas vlády nacistov bolo uzákonených niekoľko zákonov, ktoré ochraňovali zvieratá pred bolestivou smrťou. Homáre a kraby sa mohli pripravovať iba podľa presne stanovených postupov, ktoré znižovali ich utrpenie. Rovnako bola upravená porážka hospodárskych zvierat.

Nacisti boli prví, ktorí zakázali vivisekciu, čo je pytvanie živých zvierat za účelom vedeckého výskumu. Dnes je táto prax takmer vo všetkých štátoch zakázaná. Bohužiaľ, škoda, že rovnakú sympatiu neprejavovali k ľuďom.

Pápež Alexander VI zachránil tisíce Židov

Cristofano dell’Altissimo, listverse.com
Cristofano dell’Altissimo, listverse.com

Pápeža Alexandra VI si história pamätá ako diabolského pápeža. Pápež zneužíval svoju moc a bol ochrancom rodiny Borgiovcov, ktorí boli neslávne známi hedonistickými orgiami a týraním.

Z pohľadu Židov bol jednoznačne hrdina. Keď v roku 1492 vyhnalo Španielsko 9000 Židov, bol to práve pápež Alexander VI, ktorý ich prial a zabezpečil im ochranu a slobodu vierovyznania. Zo všetkých strán vynakladali štáty úsilie, aby zmenil názor a prestal Židov ochraňovať. Alexander neustúpil. Svojím skutkom chcel ale pravdepodobne skôr rozhnevať Španielsko ako pomôcť Židom.

 

Aaron Burr – hrdina žien a chudobných

Gilbert Stuart, listverse.com
Gilbert Stuart, listverse.com

Aaron Burr je dodnes neslávne známy ako viceprezident, ktorý zabil jedného z „otcov zakladateľov” Alexandra Hamiltona v súboji. Išlo o duel, v ktorom Burr zastrelil Hamiltona.

Predtým ako zastrelil Hamiltona bol veľmi populárny. V skutočnosti množstvo občanov si želalo, aby bol prezidentom, čo sa mu takmer, na úkor Thomasa Jeffersona, podarilo.

Obyčajní ľudia Aarona Burrona milovali. Bol to on, kto bojoval za ich práva. V tom čase mohli voliť iba bohatí majitelia pôdy. Burr pomohol chudobným vďaka medzere v zákonoch. Začal budovať pozemkové družstvá, kde sa chodobní mohli registrovať ako vlastníci pôdy, a tak získali volebné právo.

Rovnako bol obľubený medzi ženami. Podporoval hnutia za práva žien a aj jeho dcéra bola veľmi vzdelaná.

Vedeli ste, že Hitler užíval kokaín alebo Že Stalin vykradol banku?

Telo Charlieho Chaplina po jeho smrti ukradli a požadovali zaň výkupné !  Oveľa viac zaujímavostí nájdete v tejto super knihe.

l226320

 

zdroj

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

3 Komentáre
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Donko
10. júla 2017 13:36

Ten posledný mi vôbec nepríde ako najväčšia beštia v histórii ..

jozino
12. novembra 2021 10:09

pytvanie živých zvierat – správne by asi malo byť pitvanie…
ktorý ich prial a zabezpečil im ochranu – nemalo by byť – prijal?

Zuzana
27. februára 2022 16:01
Odpovedať  jozino

?