FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa

FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa Zdroj: facebook.com/FkPohronie

FK Pohronie chce „napodobniť“ Manchester City, má aj odkaz od Milana Škriniara

Ján Jasenka • 23. máj 2019 o 09:30
Líder II. slovenskej futbalovej ligy FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa má na dosah historický úspech, no napriek tomu, že cez víkend je na programe záverečné kolo súťaže a má všetko vo vlastných rukách, vydýchnuť si nemôže. V mužstve veria, že ich krásny príbeh bude mať napokon aj krásnu postupovú bodku.

Čítajte aj: Výnimočný zápas pre FK Poprad. Historický okamih a koniec veľkého slovenského bombardéra >>

Dráma, po akej túžia asi všetci nezainteresovaní fanúšikovia. Zainteresovaní to majú oveľa náročnejšie, pretože musia v napätí čakať v podstate až do záverečného hvizdu.

Pred posledným kolom II. ligy je lídrom FK Pohronie , avšak len o lepšie skóre pred druhým Popradom. Hrá navyše na domácej pôde proti Petržalke a mužstvo zo Žiaru musí ísť zabojovať na trávnik Šamorína.

Pre trénera Urgelu by to bol azda najhodnotnejší úspech

A aj keď to v závere sezóny vyzeralo na jasnú záležitosť Pohronia, napokon z toho vznikla jedinečná futbalová zápletka, keďže Poprad dokázal skresať pomerne pohodlný náskok lídra. V Žiari napriek tomu tlak na pleciach necítia.

„Ani nie a ani po tom, ako sa na nás dotiahol Poprad. Sme lídrami od 15. kola a stále sme dobre naladení. Máme to vo svojich rukách. Verím, že to zvládneme aj v poslednom zápase v Šamoríne a budeme sa tešiť my. Nejaký tlak ale nepociťujeme. Práveže sa snažíme hráčov od toho odbremeniť. Posledné roky sme hrali o záchranu a teraz je to pre nás úplne niečo iné a nové,“ povedal pre ŠPORT.sk jeden z dvojice hlavných trénerov Rastislav Urgela .

Rastislav Urgela, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
Rastislav Urgela, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa

„Prežívame krásny príbeh ako celú sezónu. Verím, že tento príbeh bude mať ‚happy end‘ a záverečná strana, ktorú si teraz píšeme, bude pre nás úspešná. Tešíme sa z toho, užívame si to a v kabíne je pozitívna atmosféra. Hlavne po domácom víťazstve nad Komárnom (4:1) ,“ povedal Urgela, na ktorého zverencov teraz čaká náročný duel na ihrisku Šamorína a aj sám si uvedomuje, že jednoduché to určite nebude.

„Určite nie, ale každý jeden zápas je ťažký. Presvedčili sme o tom aj my, keď sme po 16-zápasovej šnúre bez prehry podľahli doma Lipanom či v jednom jarnom zápas doma s banskou Bystricou. Každý zápas je ťažký. Šamorín má zaujímavé mužstvo, sú ‚hraví‘, chcú hrať futbal a okrem toho je to posledné kolo. Sme lídri a každý sa na nás che vytiahnuť. Určite nás tam nečaká nič jednoduché,“ priznal.

Pre Rastislava Urgelu by prípadný postup bol obrovským úspechom. V pozícii trénera niečo podobné ešte predtým nezažil, no ako hráč sa ešte ako 23 ročný kapitán tešil z postupu so Žiarom nad Hronom do II. celoštátnej súťaže a okrem toho zažil postup aj do tej najvyššej v drese Dukly Banská Bystrica či Slovana Bratislava .

Rastislav Urgela: „Prežívame krásny príbeh ako celú sezónu. Verím, že tento príbeh bude mať ‚happy end‘ a záverečná strana, ktorú si teraz píšeme, bude pre nás úspešná.“

„Chlapcom v kabíne to aj pripomínam, nech urobia všetko pre to. Pre mňa osobne, teraz už ako trénera, by to bolo veľmi pekné, ak by sa to podarilo. Určite by som si to pamätal do konca života,“ priznáva 43-ročný niekdajší úspešný stredopoliar, pre ktorého by to bol zrejme aj dosiaľ najväčší futbalový úspech.

„V pozícii trénera určite, pretože je to moje prvé mužstvo, pri ktorom som. Vážim si, že som mohol hrať ligu za Banskú Bystricu a za slovan Bratislava. S Duklou sme sa stali vicemajstrami ligy, ovládli Slovenský pohár, hrali Pohár UEFA a so Slovanom sme skončili tretí v súťaži. Sú to nádherné spomienky, no v prípade postupu do Fortuna ligy by to asi prevýšilo všetko, čo som zažil ako hráč. Ako tréner dostať do Žiaru najvyššiu súťaž, čo by bol najväčší úspech za 90 rokov žiarskeho futbalu, to by bolo niečo úžasné,“ konštatuje Urgela.

Bola by škoda, ak by takúto šancu nevyužili

Významný moment by to nebol iba pre realizačný tím, klub, fanúšikov a Žiar, ale nepochybne aj pre všetkých futbalistov. Tí sa na rozhodujúci duel sezóny pozorne pripravujú, no snažia sa čo najmenej si pripúšťať jeho dôležitosť a význam.

„Snažíme sa k tomu pristupovať ako ku každému inému stretnutiu,“ rozhovoril sa pre ŠPORT.sk kapitán Lukáš Pellegrini : „Tréneri nás nabádajú, aby sme nemysleli, že je to rozhodujúci zápas. Skôr sa na to pripravujeme ako vždy a to nám aj tréneri prízvukujú, že je to duel ako každý iný.“

Lukáš Pellegrini, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
Lukáš Pellegrini, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa

„My sme v podstate ani nepočítali, že budeme až takto vysoko. Teší nás, že sa môžeme rovnať s takým mužstvom akým je Poprad. Majú veľmi kvalitný mančaft a my sme si to tak trochu vydupali takou poctivou prácou na tréningu, vedenom veľmi dobrými trénermi. Toto je teraz naše ovocie, no nejaký tlak nepociťujeme,“ zdôraznil opäť stredopoliar, ktorému vďaka rovnakému priezvisku ako má predseda vlády SR prischla prezývka „premiér“.

„Keď sa na to pozrieme spätne dozadu, tak sme pred Popradom mali niekoľko kôl dozadu asi desaťbodový náskok a už aj ľudia v Žiari si mysleli, že dve alebo tri kolá pred koncom budeme oslavovať postup, čo bol veľký omyl. Ten futbal je spravodlivý, no my sme hlavne radi, že môžeme o postup bojovať až do posledného kola a ako to napokon skončí, uvidíme. Bude to tak, ako to má byť,“ zamyslel sa 31-ročný kreatívny záložník, ktorý ale určite plánuje so spoluhráčmi o veľkú postupovú šancu zabojovať.

Lukáš Pellegrini: „Niektorí chalani niečo také ako postup nezažili. Polovica z nich sú ešte len mladíci a nevedia, aké sú to krásne chvíle a čo pri tom človek zažíva. Nie len my, ale aj rodiny či fanúšikovia. Veľmi radi by sme trénera Urgelu napodobnili. Aj on povedal, že by to bol pre neho zrejme ten najväčší úspech a radil by ho určite na prvé miesto.“

„Pred sezónou sme mali také ciele, aby sme sa opäť posunuli niekam vyššie. Či už po futbalovej stránke alebo ako ľudia. Minulý rok sme skončili na deviatom mieste a každé jedno miesto vyššie by bol pre nás úspech. Preto je pre nás súčasné postavenie niečo naozaj výnimočného,“ vysvetľuje Pellegrini pre ŠPORT.sk .

„Na začiatku sme neboli nastavení na to, že ideme postúpiť. Nám sa to všetko ‚vrátilo‘ za tú poctivú prácu na tréningu a prístup a potom, keď sme boli prví, povedali sme si, prečo o to nezabojovať, keď už máme takú šancu. Stále je to pre nás niečo ‚nad‘, no zahodiť takú šancu by bola veľká škoda,“ uvedomuje si.

Niečo ako v anglickej Premier League

Aktuálna situácia v II. slovenskej lige pripomína tú, ktorá sa udiala aj v anglickej Premier League. Rovnako aj tam totiž bojovali o triumf dve mužstvá až do posledného kola a víťazne z neho napokon vzišiel líder Manchester City, ktorý teda nechal za chrbtom konkurenčný Liverpool FC.

Tomáš Jenčo, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
Tomáš Jenčo, FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa

V tomto prípade je Poprad pod Žiarom iba kvôli o niečo horšiemu skóre.

„Aj sme sa o tom rozprávali s chalanmi, že sa rozhodne v poslednom kole podobne ako v Premier League. Pre divákov a fanúšikov je to určite zaujímavé a podľa môjho názoru je to lepšie pre celú súťaž, ako keď by malo byť rozhodnuté päť alebo šesť kôl pred koncom. Má to svoje grády, dramatickosť a my sa z toho tešíme. Určite by sme boli veľmi radi, ak by sme postúpili 2 alebo 3 kolá pred koncom, no súťaž je tak vyrovnaná, že aj to potvrdzuje, že tá II. liga má svoju kvalitu,“ myslí si tréner Urgela.

„Boli by sme radi keby sme sa stali takým kvázi slovenským ‚Man City‘. Verím, že sa nám to podarí,“ zasmial sa jeden z dvojice hlavných trénerov Pohronia.

Pohroniu drží palce aj hviezdny Milan Škriniar

Na diaľku drží palce svojmu rodnému mestu aj hviezdny stopér Interu Miláno Milan Škriniar , ktorý pozorne sleduje vývoj súťaže a výsledky Pohronia aj z Apeninského polostrova. „Jasné, sledujem ich a teší ma, ako sa im darí. Budem silno držať palce aj v poslednom kole a verím, že postúpia do Fortuna ligy,“ odkázal slovenský reprezentant cez ŠPORT.sk mužstvu zo Žiaru.

Milan Škriniar v objatí so spoluhráčom Matiasom Vecinom
Milan Škriniar v objatí so spoluhráčom Matiasom Vecinom

„Treba povedať, že Žiar je malé mesto a každý každého tu pozná, nehovoriac o tej futbalovej rodine. Všetci tu dobre Milana Škriniara poznáme a ako my fandíme jemu, takisto aj on fandí nám. Aj pre neho by to bolo krásne, že môj Žiar, moje rodné mesto hrá prvú ligu. My sme za to vďační,“ usmial sa Pellegrini.

Odkaz slávneho odchovanca potešil aj trénera Urgelu, ktorý priznal, že s otcom Škriniara ešte kedysi hrával v jednom tíme. „Miňo je našim odchovancom. Prešiel mládežníckymi kategóriami až do 12 rokov, keď odišiel do Žiliny. Som rád, že sa takto vyjadril. Viem, že to sleduje a dokonca som voľakedy ešte hrával s jeho ocinom v Ladomerskej Vieske 4. ligu v mojich začiatkoch, čiže naše rodiny sa poznajú aj osobne. A že to Miňo sleduje, tak to určite poteší,“ povedal Urgeal.