Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetoznámy šéfkuchár klesol na dno: Krach reštaurácií, na dlažbe môže skončiť až 1300 ľudí

Jamie Oliver Zobraziť galériu (5)
Jamie Oliver (Zdroj: SITA/AP/ABC, Mitch Haddad)

LONDÝN - Skupina reštaurácií vlastnených presláveným britským kuchárom Jamiem Oliverom v utorok prešla pod nútenú správu. Informovali o tom britské médiá, podľa ktorých krach podnikov ohrozuje až 1300 pracovných miest. Väčšina z 25 dotknutých reštaurácií patrí do Oliverovej skupiny talianskych podnikov, ktorú Brit prevádzkoval od roku 2008. Ďalšia časť jeho gastronomických prevádzok zostáva bez zmien, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

FOTO Turisti v Ríme si boli posedieť v reštaurácii: Keď dostali účet, skoro ich trafil šľak

"Som hlboko zarmútený týmto výsledkom a rád by som poďakoval všetkým zamestnancom a našim dodávateľom, ktorí do tohto biznisu dávali po viac ako desaťročie celé svoje srdce," uviedol Oliver vo vyhlásení.

Jamie Oliver
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Arthur Mola/Invision)

Jeho spoločnosť Jamie Oliver Group ako núteného správcu vybrala audítorskú a poradenskú firmu KPMG. Popri 23 talianskych podnikoch v Británii prevzala táto spoločnosť aj vedenie reštaurácií Barbecoa a Fifteen.

Oliver zavrel šesť zo svojich vtedajších 42 talianskych reštaurácií už predvlani, kedy boli podľa médií dôvodom horšie obchodné podmienky a klesajúci kurz libry súvisiace s brexitom.

Jamie Oliver
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/ABC, Mitch Haddad)

Štyridsaťtriročný propagátor zdravého stravovania Oliver si zabezpečil celosvetovú známosť televíznymi reláciami o varení, ktoré sa vysielali v desiatkach krajín a knižnými kuchárkami so svojimi receptami. V roku 2005 mu kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria.

Jamie Oliver
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Sang Tan)

Jeho podnikanie však v priebehu rokov čelilo problémom, kvôli ktorým musel predvlani zavrieť napríklad svoj obchod Jamie, reťazec kuchárskych škôl Recipease či skupinu reštaurácií Union Jacks. Krach talianskych podnikov podľa televízie Sky News zasiahne najmä banku HSBC, ktorá je hlavným veriteľom Oliverovej spoločnosti.

Viac o téme: ReštauráciaKrachNútená správa Jamie Oliver
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu