Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaberie ruské klamstvo aj na USA? Ovečkin: Je nám jedno, s kým hráme

Boj o medaily je tu. "Dôležitý je najmä ôsmy zápas v poradí," zvykne sa pred majstrovstvami sveta ozývať zo šatní členov elitnej hokejovej šestky. Aj na Slovensku zabrala tri štvrtiny z najlepšej osmičky.

22.05.2019 23:14
debata (70)
Štvrťfinálové dvojice MS v hokeji.

Poltucet Rusko, Kanada, USA, Švédsko, Fínsko a Česko znova patrí k najhorúcejším ašpirantom na cenné kovy. Zvyšné dve miestenky pripadli Švajčiarom a Nemcom, ktorým ju prepustili Slováci.

„Nám je jedno, s kým hráme. Prišli sme sem s jediným cieľom,“ vravel ruský strelec Alexander Ovečkin po zápase so Švédskom.

Reagoval na poznámku, či si Rusi veria vo štvrtkovom štvrťfinále na Američanov. Trúfalá otázka…

Súperovi nedali vydýchnuť

Nie div, že sebavedomý Ovečkin odvrkol. V utorok večer v druhej tretine pomohol k demontáži úradujúcich majstrov sveta. Tí viedli po prvej tretine najtesnejším rozdielom. Po šiestich inkasovaných góloch v druhej tretine boli zrelí na uterák. Nakoniec sa pozbierali a prehrali so vztýčenou hlavou – 4:7.

„V druhej tretine sme ukázali, čoho sme schopní,“ varoval súperov Nikita Zadorov. „Švédov sme nenechali vydýchnuť,“ mädlil si ruky Ovečkin. „Je radosť sa na chlapcov pozerať. Páči sa mi, ako si pomáhajú. Bolo to vidieť aj teraz. Veď každý útok zabodoval, skoro všetci majú aspoň po jednom góle či asistencii,“ tešil sa tréner Iľja Vorobjov.

Kapitánovi Washingtonu Capitals Ovečkinovi dal za pravdu aj švédsky brankár Jacob Markström. Svoje mužstvo podržal v prvej tretine, v druhom dejstve mu to už veľmi nešlo. Môže za to aj lesť, ktorú si na neho Rusi pripravili.

Alexander Ovečkin (vľavo). Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Alexander Ovečkin Alexander Ovečkin (vľavo).

"Majú skvelých hráčov. Často si prihrávajú a vytvárajú si šance. Niekedy ma trochu oklamali, lebo naznačili strelu a potom poslali prihrávku spoluhráčovi. Mám pocit, že v porovnaní s minulými rokmi nehrali tak, ako som bol u nich zvyknutý,“ zamyslel sa Markström.

Doplnil, že pred Rusmi sa musia mať na pozore všetky mužstvá. A ako ďalšie v poradí sa ruskej mašine postaví do cesty to americké. S vynikajúcimi špeciálnymi tímami. Presilovkový má skvelú 43-percentnú úspešnosť, brániaca sa štvorica či trojica inkasovala len dvakrát zo štrnástich možností (takmer 86 percent).

„Bude to náročné,“ povzdychol si bek Američanov Noah Hanifin po prehre s Kanadou 0:3 a krátko pred cestou z Košíc do Bratislavy.

Brankár Ruska Andrej Vasilevskij. Foto: Reuters, POOL
Andrej Vasilevskij Brankár Ruska Andrej Vasilevskij.

Preberie sa Kakko?

Tú absolvovali aj Švédi, len v opačnom garde. Z hlavného mesta si to namierili na východ. Čaká ich tam severská prestrelka o šancu pozlátiť po dvoch triumfoch na MS aj tretiu korunku.

„Nemáme v hlavách nič iné len obhajobu zlata,“ vravel neoblomne počas šampionátu jeho najproduktívnejší hráč (päť gólov a dvanásť asistencií) William Nylander. „Musíme zlyhanie s Ruskom hodiť za hlavu,“ doplnil Markström.

V ceste k možnému návratu na Štadión Ondreja Nepelu ich čaká neľahká prekážka. Fíni – hnaní myšlienkou na posledný šampionát na Slovensku, ktorý ovládli – sa budú spoliehať nielen na bratislavskú minulosť, ale aj budúcu hviezdu NHL Kaapa Kakka.

Kaapo Kakko strieľa gól do siete Kanady. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
MS 2019 fínsko hokej kakko Kaapo Kakko strieľa gól do siete Kanady.

Osemnásťročný talent nebodoval v štyroch ostatných dueloch. Pred najdôležitejším potrebujú Fíni ďalšie jeho góly a asistencie. Inak je možné, že sa zbalia skôr, ako by si želali.

„Je to mladý chlapec, učí sa za pochodu ako my všetci. Myslím, že sa zlepšujeme. Turnaj je veľmi rýchly, nie je dobré ani možné sa v zápasoch dlho vŕtať. Musíme prehru s Nemeckom pustiť z hláv a pripraviť sa na štvrťfinále,“ uzavrel Sakari Manninen.

Fíni sú v ňom spoločne so Švajčiarmi, Nemcami a Američanmi podľa bookmakerov outsidermi.

Prekvapia štvoricu favoritov?

TV Pravda: Ktoré štyri tímy pocestujú so zvesenými hlavami domov? Kto zabojuje v Bratislave o titul majstrov sveta? Opýtame sa hosťa ďalšej časti relácie Príklep Radoslava Hecla.

Video
70 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #ruskí hokejisti #americkí hokejisti