Politikárčenie s voľbou ústavných sudcov

To, čo sa už mesiace deje okolo voľby sudcov a sudkýň Ústavného súdu, pripomína pokazenú platňu. Tých, čo ju počúvajú, najprv nemilo prekvapila, potom naštvala, až ju nakoniec otrávení vypnú.

22.05.2019 22:00
debata (12)

Možno o to ide aj aktérom schvaľovacieho procesu nových členov tejto významnej inštitúcie, ktorá ešte stále nie je plne funkčná.

Výber osemnástich z takmer päťdesiatky doterajších uchádzačov by nemal byť ako hľadanie ihly v kope sena. Najmä keď všetci poslanci nezávisle od straníckej príslušnosti tvrdia, že medzi kandidátmi je dostatok odborníkov. Len ten požadovaný prienik nie a nie nájsť – v rámci vládnej koalície ani opozície.

Ak je medzi prihlásenými toľko profesionálne zdatných právnikov, prečo sa dosiaľ mohli ujať funkcie iba traja? Jednoducho, do hry vstúpilo politikárčenie. Ten, kto ukazuje prstom len na parlament, veľmi sa mýli. Maslo na hlave má i dosluhujúci prezident.

Práve on už pred troma rokmi začal naťahovať čas, dokonca aj keď mu nedala za pravdu Benátska komisia. Určite by sa dnes voľba ústavných sudcov nedostala do takejto ošemetnej situácie.

Andrej Kiska opäť vystupuje ako najväčší moralizátor, keď tvrdí, že si poslanci neplnia ústavnú povinnosť. Pritom v úvode šiestej hlavy Ústavy SR (o výkonnej moci) sa píše, že prezident „svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov“.

Prečo v polovici apríla vybral z ôsmich zvolených kandidátov iba troch, hoci mu ústava ukladá vymenovať polovicu z navrhnutých? Teraz má k dispozícii deväť mien, teda ďalší štyria by ihneď mohli nastúpiť na rýchlik do Košíc. Lenže Kiska sa zaťal.

Verme, že sa jeho nasledovníčka Zuzana Čaputová k svojej právomoci a súčasne ústavnej povinnosti postaví zodpovednejšie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ústava SR #sudcovia ústavného súdu #dosluhujúci prezident