Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poslanci Juhoafrickej republiky znovuzvolili Ramaphosu za prezidenta

Na archívnej snímke Cyril Ramaphosa. Foto: TASR/AP

Na základe ústavy JAR z roku 1996 voliči dávajú hlas politickým stranám. Tie následne vyberú svojich poslancov, ktorí potom volia hlavu štátu.

Johannesburg 22. mája (TASR) - Zákonodarcovia v Juhoafrickej republike (JAR) znovuzvolili v stredu za prezidenta Cyrila Ramaphosu, dva týždne po tom, ako vládnuca strana Africký národný kongres (ANC) opäť vyhrala parlamentné voľby. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ramaphosa, ktorý bol jediným kandidátom, bol "právoplatne zvolený za prezidenta Juhoafrickej republiky", vyhlásil na zasadnutí parlamentu v Kapskom meste predseda najvyššieho súdu Mogoeng Mogoeng.

Poslanci z ANC, ktorý vo voľbách z 8. mája získal 230 zo 400 kresiel v dolnej komore parlamentu, si zvolili hlavu štátu na prvom povolebnom zasadaní.

Africký národný kongres získal vo voľbách 57,5 percenta hlasov. Ide o jeho najtesnejšiu väčšinu od pádu apartheidu v krajine. Ramaphosa zloží sľub v sobotu a počas víkendu vymenuje svojho viceprezidenta i kabinet.

Na základe ústavy JAR z roku 1996 voliči dávajú hlas politickým stranám. Tie následne vyberú svojich poslancov, ktorí potom volia hlavu štátu.

Ramaphosa (66) je odborár, ktorý zohral výraznú úlohu v zápase proti belošskej menšinovej vláde a po páde apartheidu stal úspešným podnikateľom. Svoje prvé plné päťročné funkčné obdobie odslúži po tom, ako vlani prevzal úrad od Jacoba Zumu, ktorý bol nútený odstúpiť pre korupčné škandály. Prezidentského úradu sa ujal vo februári 2018.

Strana ANC, ktorej členom bol aj bojovník proti apartheidu Nelson Mandela, neklesla pod 60 percent od svojho prvého víťazstva v parlamentných voľbách v roku 1994.

ANC je v krajine pri moci od roku 1994. Voľby opäť vyhrala napriek korupčným škandálom, pomalému hospodárskemu rastu a vysokej nezamestnanosti.