Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líbyjský generál Haftar nevyhovel Macronovej žiadosti o prímerie

Veliteľ tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Haftarova návšteva Paríža prišla po jeho neočakávanej ceste do Ríma, kde sa minulý týždeň stretol s talianskym premiérom Giuseppem Contem.

Paríž 22. mája (TASR) - Veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar, ktorý vedie ofenzívu proti medzinárodne uznanej vláde v Tripolise, odmietol žiadosť o uzavretie prímeria, ktorú mu v Paríži predložil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

Haftar po viac ako hodinu trvajúcom stretnutí s Macronom vyhlásenie nevydal. Nemenovaný zdroj však uviedol, že Haftar "uznáva potrebu dialógu" s líbyjskou vládou, ale "podmienky na uzavretie prímeria neboli splnené".

Dodal tiež, že medzi Haftarom a líbyjským premiérom Fájizom Sarrádžom vládne v súčasnosti maximálna nedôvera. Haftar podľa neho svoj útok na Tripolis zdôvodnil "bojom proti súkromným milíciám a extrémistickým skupinám", ktoré v líbyjskej metropole čoraz väčší vplyv.

Haftarova návšteva Paríža prišla po jeho neočakávanej ceste do Ríma, kde sa minulý týždeň stretol s talianskym premiérom Giuseppem Contem.

Chalífa Haftar spustil ofenzívu na Tripolis 4. apríla. Boje, ktoré si už vyžiadali viac ako 500 mŕtvych a takmer 2500 zranených, sa odvtedy dostali do patovej situácie a ani jedna zo strán nie je momentálne schopná dosiahnuť výraznejší pokrok. O strechu nad hlavou prišlo 75.000 ľudí.

Haftarove jednotky sa v súčasnosti nachádzajú na južných predmestiach Tripolisu. Sarrádžova vláda podmieňuje akékoľvek prímerie stiahnutím síl poľného maršala Haftara na pozície spred začiatku ofenzívy.