Dobré noviny
Mnísi objavili zabudnutý recept na legendárne pivo a po viac ako 200 rokoch ho prebúdzajú k životu
Pavol Hirka
Pavol Hirka

Mnísi objavili zabudnutý recept na legendárne pivo a po viac ako 200 rokoch ho prebúdzajú k životu

Mnísi po viac ako 200 rokoch obnovujú tradíciu zabudnutého piva.
Mnísi po viac ako 200 rokoch obnovujú tradíciu zabudnutého piva. — Foto: Yves Herman/Reuters

Rád premonštrátov z belgického opátstva Grimbergen bude po viac ako dvoch storočiach opäť variť pivo.

GRIMBERGEN, 22. mája – Dobrú novinu pre všetkých milovníkov zlatistého moku oznámil pred novinármi podprior opátstva otec Karel Stautemas. Upozorňuje, že pivo je silnejšieho rázu, keďže obsahuje 10,8% alkoholu. „Jedno-dve sú v pohode,“ dodal podľa portálu Guardian Chris Selleslagh, starosta mesta Grimbergen.

Ako uviedol Stautemas, mnísi posledné štyri roky skúmali metódy svojich predchodcov, ktoré sa dátovali až do 13. storočia. „Pre nás je dôležité pozerať sa na dedičstvo, na tradíciu otcov vo varení piva, pretože to tu bolo vždy,“ povedal.

Ako sa to udialo?

Zlomovým okamihom v histórii opátstva a jeho varenia piva bol rok 1798. Vojská francúzskych revolucionárov vtedy podpálili kláštor, ktorý síce mnísi opäť uviedli do prevádzky, ale pivovar a recepty boli považované za navždy stratené.

Ukázalo sa však, že to nie je úplne pravda. Knihy obsahujúce originálnu receptúru zachránili mnísi. Tesne pred tým, ako bol kláštor podpálený, totiž urobili dieru do steny knižnice a knihy tajne odstránili. 

Študovanie kníh bol podľa Stautemasa zložitý proces, keďže nikto ich poriadne nevedel čítať. „Boli v starej latinčine a v starej holandčine. Preto sme si na pomoc zavolali dobrovoľníkov," vysvetľuje a dodáva, že trvalo množstvo hodín, kým sa listinami prelúskali a zistili všetky dôležité detaily. Okrem iného objavili aj informácie o tom, aké sa kedysi používali sudy na skladovanie piva a zoznam druhov piva, ktoré produkovali.

Nie všetko, čo z kníh zistili, však budú mnísi používať pri varení piva. „Nemyslím si, že by ľuďom dneška chutilo pivo, ktoré sa robilo kedysi," tvrdí mních. Podobný názor má aj Marc-Antoine Sochon, novo vymenovaný majster pivovarník opátstva. Podľa neho bolo vtedy bežné pivo tak trochu ako „tekutý chlieb".

Minipivovar sa symbolicky bude nachádzať na rovnakom mieste ako ten pôvodný. Prvé pivo, ktoré budú vyrábané v spolupráci s Carlsbergom, by sa malo k ľuďom dostať koncom budúceho roka.

Už ste čítali?