Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedenie Košíc tvrdí, že štrajk vodičov je nezákonný. Tí sa bránia ústavou
Zdielať na

Vedenie Košíc tvrdí, že štrajk vodičov je nezákonný. Tí sa bránia ústavou

KOŠICE / V Košiciach v stredu opäť nepremávali autobusy a električky, tentoraz od ôsmej do 12. hodiny, a to v čase prebiehajúceho svetového šampionátu v hokeji. Odborári žiadajú primátora o zvýšenie platov a investície do ich podniku. Mesto ale vníma ich štrajk ako protizákonný, no mnohí cestujúci boli poriadne nahnevaní.

V priebehu pár dní došlo v Košiciach už k druhému ostrému štrajku vodičov mestskej hromadnej dopravy. Električky a autobusy ostali štyri hodiny prázdne. Vyzerá to tak, že vyhrážky odborári o stupňujúcich sa štrajkoch mysleli vážne. "O štrajku som sa osobne dozvedel niekedy okolo jednej hodiny poobede. Naozaj sa z ľudí stávajú rukojemníci. Mňa to veľmi mrzí," uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček. 

Vyjednávanie s novým vedením mesta začali už v marci. Žiadajú zvýšenie platov pre zamestnancov o 10 percent. Dosiahnuť sa im to ale zatiaľ nepodarilo, aj keď primátor prisľúbil, že tak urobí už v júli a predstaví nový návrh na fungovanie mestského podniku. "Čakáme, čakáme a stále vravia, že máme čakať ďalej," uviedla predsedníčka základného odborového zväzu Andrea Vindišová.

"Chceme predložiť štvorročné ozdravenie nielen podniku, ale aj štvorročné postupné navyšovanie platov," uviedol Polaček. Nielen počas stredajšieho štrajku padali vyhrážky súdom. Vedenie mesta tvrdí, že toto obmedzovanie dopravy je nelegálne. Podľa odborov sa snažia o zastrašovanie. "Odborári odmietajú rešpektovať pravidlá, ktoré ústava a zákony nastavujú," povedal primátor. Odbory ale reagujú. "O zákonnosti a nezákonnosti štrajku zatiaľ v tejto republike rozhodujú súdy, nie vedenie mesta ani vedenie spoločnosti," povedala Vindišová. 

Manažment dopravného podniku ale tvrdí, že im kvôli štrajkom vo firemnej kase vzniká značná strata. "V prípade, že súd potvrdí, že je štrajk nezákonný, bude to mať dôsledky pre všetkých zúčastnených," povedal predseda predstavenstva DPMK Marcel Čop. Vedenie mesta totiž tvrdí, že im odborári mali dať o štrajku vedieť včas. "Štrajk bol vyhlásený v utorok poobede, v stredu začal. Mesto nie je pripravené na túto situáciu," povedal Čop. 

"Do štrajku sme sa zapojili v zmysle Ústavy SR, toto je zákonné právo občana Slovenskej republiky," povedala Vindišová. Primátor Polaček ale tvrdí, že má od mnohých vodičov osobné správy o tom, že ich mrzí ale vraj sú pod obrovským tlakom odborárov. 

Išlo o v poradí druhý štrajk odborárov v Košiciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy