Prvý štát na svete, ktorý schválil kompostovanie ľudských pozostatkov, je Washington

456

Viete si predstaviť, žeby ste miesto kremácie či klasického pohrebu kompostovali pozostatky vašich blízkych? Vo Washingtone sa už ale táto prax dostala aj do zákona. Ide tak o absolútne prvý štát, ktorý prijal zákon umožňujúci kompostovanie ľudských pozostatkov.

cemetery fotografia
Foto od CapCase Ilustračné

Tento zákon nadobudne účinnosť v máji budúceho roka. V súčasnosti môžu byť vo Washingtone, rovnako ako aj vo väčšine iných štátoch, telá buď spálené alebo zakopane v zemi. Tento novo-schválený proces poskytuje tretiu možnosť, ktorá urýchľuje proces premeny mŕtvych tiel na pôdu. Zákon opisuje tento proces ako „obsiahlu a zrýchlenú premenu ľudských pozostatkov na pôdu.“ Navrhovateľ zákona, štátny senátor Jamie Pedersen, sa vyjadril, že ide o ekologický spôsob likvidácie ľudských pozostatkov. A k tejto téme dodal: „Je načase, aby sme aplikovali nejaký nový spôsob, pretože si myslíme, že ľudia by si mali slobodne určiť, ako bude ich telo zlikvidované,“ povedal.

A ako ľudské kompostovanie vlastne funguje?

Katrina Spade, generálna riaditeľka spoločnosti, ktorá sa bude kompostovaním človeka zaoberať, vysvetlila proces premeny mŕtveho tela na pôdu. „Telo bude pokryté prírodnými materiálmi, ako sú slama alebo drevené štiepky a v priebehu približne troch až siedmich týždňov sa vďaka mikrobiálnej aktivite rozloží do pôdy.“

Zástancovia tohto spôsobu tvrdia, že je dobrý a bude záležať len na rodine, aby si určila, ako budú vzniknutú pôdu využívať. Leslie Christian, ktorá taktiež schvaľuje tento proces povedala, že je to atraktívna možnosť najmä z environmentálneho hľadiska a veľa ľudí ho schvaľuje. A to aj vrátane jej brata, ktorý povedal, že chce, aby bola jeho pôda použitá na pestovanie paradajok.

Týmto procesom sa zoberali aj na Washingtonskej univerzite, kde vykonali štúdiu. „Dokázali sme, že rekompozícia je skutočne bezpečná a účinná aj pre ľudí,“ povedal Spade. Priemerný pohreb v tomto americkom štáte stojí 8 000 až 25 000 dolárov. Kremácia okolo 6 000 dolárov a tento nový spôsob by mal stáť maximálne 5 500 dolárov.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre