Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Stredoafrickej republike zmasakrovali najmenej 26 ľudí

Na archívnej snímke z 23. januára 2014 sú príslušníci mierových síl Africkej únie a francúzski vojaci na kontrolnom stanovišti v Bangui Foto: TASR

Ide o najhoršiu hromadnú vraždu, ku ktorej v SAR došlo od februára, keď tamojšia vláda podpísala dohodu s predstaviteľmi 14 ozbrojených skupín s cieľom nastoliť mier.

Bangui 22. mája (TASR) - Najmenej 26 ľudí zahynulo pri útokoch ozbrojencov, ku ktorým došlo v dvoch dedinách na severozápade Stredoafrickej republiky (SAR). informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na misiu OSN v SAR (MINUSCA).

K masakru civilistov došlo v dedinách Koundjili a Djoumjoum uviedol na Twitteri predstaviteľ MINUSCA Mankeur Ndiaye. Útok rozhodne odsúdil a dodal, že páchatelia budú vypátraní a postavení pred spravodlivosť.

Zdroj z OSN uviedol, že za masaker je zodpovedná skupina označovaná ako 3R. Jej príslušníci v oboch dedinách zvolali stretnutie s miestnymi obyvateľmi a potom ich bez varovania postrieľali. "Dvanásť ľudí zabili v Koundjili a 14 v Djoumjoum," dodáva zdroj.

Ide o najhoršiu hromadnú vraždu, ku ktorej v SAR došlo od februára, keď tamojšia vláda podpísala dohodu s predstaviteľmi 14 ozbrojených skupín s cieľom nastoliť v jednej z najnepokojnejších afrických krajín mier.

Mierová dohoda, ktorú 6. februára podpísali zástupcovia vlády Stredoafrickej republiky a 14 miestnych ozbrojených skupín vrátane 3R, ktorá údajne zastupuje záujmy kmeňa Fulanov, predpokladala do 90 dní vytvorenie tzv. komisie pravdy a zmierenia. Zúčastnené strany sa podpisom dohody okrem iného zaviazali, že na nasledujúcich 24 mesiacov zriadia spoločné bezpečnostné hliadky zložené z vojakov a členov ozbrojených skupín. Vláda tiež v rámci dohody dosadila na kľúčové posty v krajine veliteľov milícií.

Vodca skupiny 3R Bi Sidi Souleymane známy aj ako Sidiki bol vymenovaný za jedného z troch "mimoriadnych vojenských poradcov" premiéra. V Sidikiho kompetencii je práve vytváranie spoločných bezpečnostných hliadok.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvetu najmä zo strany kresťanských milícií. Zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť viac ako štvrtina zo 4,7 milióna obyvateľov.