Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin terčom ostrej kritiky: Do ruského prezidenta sa pustili Merkelová a Macron

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina za uľahčenie vydávania ruských pasov obyvateľom východnej Ukrajiny. Informovala o tom v stredu nemecká stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády.

Po tom, ako Volodymyr Zelenskyj porazil v prezidentských voľbách Petra Porošenka, Putin podpísal výnos, podľa ktorého budú môcť niektoré skupiny Ukrajincov získať ruské občianstvo v zjednodušenom konaní. Tento krok vyvolal ostré protesty zo strany Kyjeva. Nový ukrajinský prezident Zelenskyj ponuku ruského prezidenta na vydávanie ruských pasov Ukrajincom odmietol a namiesto toho sľúbil, že poskytne ukrajinské občianstvo tým Rusom, ktorí "trpia" pod vládou Kremľa.

Merkelová a Macron v telefonickom rozhovore s Putinom diskutovali aj o tom, ako po nástupe nového ukrajinského prezidenta uviesť do praxe minské mierové dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny. Tie boli podpísané v roku 2015, ale ich realizácia stagnuje a konflikt pretrváva napriek sérii krátkodobých prímerí. Rusko by podľa Macrona malo v tejto situácii urobiť ústretové kroky, ktoré by podporili dialóg smerujúci k urovnaniu konfliktu. 

Viac o téme: Angela MerkelováVladimir PutinUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu