Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Začínajúci učitelia by od septembra mali zarábať viac
Zdielať na

Začínajúci učitelia by od septembra mali zarábať viac

BRATISLAVA / Začínajúci učitelia by od septembra mali zarábať viac. Tento návrh z dielne SNS poslanci Národnej rady posunuli do druhého čítania, kde sa očakáva, že s najväčšou pravdepodobnosťou taktiež prejde. Učitelia s niekoľkoročnou praxou však tvrdia, že sa touto zmenou cítia byť znevýhodnení.

"Podarilo sa vyrokovať navýšenie platov už spomínaných pedagógov, či regionálneho alebo vysokého školstva od 1.9. 2019, v regionálnom školstve navýšenie tarify o 9,5 percenta a pri vysokoškolákoch o 8,7 percenta," povedala poslankyňa SNS Eva Smolíková. 

"Tak to je presne 156 eur Takže je to zaujímavá suma. A či to je motivujúce, to je veľmi zložité. Pretože vieme, aké sú náklady na život napríklad v Bratislave a aké sú na východnom Slovensku," uviedol Pavel Ondek, predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy. 

Navyšovanie platov učiteľov má akési 2 stránky, na strane jednej sú tí začínajúci, ktorých sa aj zvyšovanie platov reálne dotkne. No a na strane druhej sú učitelia s niekoľkoročnou praxou.

"To je úplne smiešne a nebudem to komentovať, lebo to je tak nízke ohodnotenie, práce 15-ročnej daného učiteľa, že čo k tomu dodať," rozpráva zástupkyňa ZŠ Ostredková Miroslava Mičjanová. "Každé zvýšenie platu je fajn, ale keď si uvedomíme, že sme vysokoškolsky vzdelaní ľudia, tak si myslím, že na tú našu profesiu je to málo," povedala začínajúca učiteľka v Bratislave Michaela Cibulková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy