StoryEditor

Vallo ukázal znížené ceny za parkovaciu politiku. Prezradil, kedy bude projekt spustený

22.05.2019, 18:08
Autor:
TASRTASR
Ročná abonentská parkovacia karta má stáť od 500 až po 2-tisíc eur za rok.

V Bratislave si rezidenti majú za parkovaciu kartu zaplatiť za prvé auto v domácnosti 39 eur za rok, za druhé 150 eur a za tretie 500 eur za rok. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, majú v štyroch tarifných pásmach za parkovanie platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu.

Ročná abonentská parkovacia karta má stáť od 500 až po 2-tisíc eur za rok. Mesto chce zaviesť aj parkovacie karty "návšteva" a "bonus". Počíta s tým návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovacej politike, ktorú v stredu popoludní zverejnilo hlavné mesto. Verejnosť ho môže desať dní pripomienkovať.

Podľa analýzy by mesto mohlo vďaka parkovacej politike získať 8,5 milióna eur. To chce investovať do infraštruktúry a cyklociest.

Od roku 2021

Spustenie parkovacej politiky v Bratislave sa v prvých zónach očakáva od roku 2021. Spoplatnené zóny budú iba na miestach, kde je výrazný problém s parkovaním a iba v časoch, kedy problém s parkovaním na danom mieste pretrváva.

Pre elektrické vozidlá, s výnimkou hybridných elektrických vozidiel, má platiť 50-percetná zľava z hodinového parkovania. Hlavné mesto chce vydávať na jeden byt maximálne tri rezidentské parkovacie karty. Ak rovnaké podmienky na vydanie rezidentskej parkovacej karty v jednom byte bude spĺňať viac osôb, kritériom na určenie poradia rezidentskej parkovacej karty je poradie doručenia žiadosti o vydanie parkovacej karty.

​Rezident musí mať trvalý pobyt v byte v zóne, pre ktorú je karta vydaná. "Rezidentská parkovacia karta umožňuje bez ďalšej úhrady dočasné parkovanie auta s evidenčným číslom, ku ktorému je karta priradená, na parkovacích miestach v zóne, pre ktorú je karta vydaná," spresňuje mesto.

Parkovaciu kartu – "návšteva" chce mesto vydávať obyvateľovi s trvalým pobytom v byte v zóne. Táto parkovacia karta má umožniť bez ďalšej úhrady dočasné parkovanie vozidla v zóne v rozsahu 100 hodín ročne, v prípade, že na daný byt je vydaná aspoň jedna rezidentská parkovacia karta alebo 150 hodín ročne, v prípade, že na daný byt nie je vydaná žiadna rezidentská parkovacia karta. Za vydanie tejto karty sa podľa návrhu VZN platiť nemá.

Bonus za 10 eur

Parkovacia karta – "bonus" má ročne stáť desať eur. Mesto ju plánuje vydávať len osobe s trvalým pobytom v Bratislave. Táto karta umožní bez ďalšej úhrady dočasné parkovanie vozidla s evidenčným číslom, ku ktorému je karta priradená, na parkovacích miestach v zónach s tarifným pásmom B, C, D kumulatívne v rozsahu dvoch hodín denne.

Abonentské parkovacie karty chce samospráva vydávať podnikateľom, ktorí majú miesto podnikania v dotknutej zóne, alebo fyzickým osobám, ktoré sú vlastníkmi nehnuteľnosti v zóne.

Magistrát zverejnil aj návrh dodatku k zmene štatútu hlavného mesta, ktorý súvisí s parkovacou politikou.

Samospráva navrhuje, aby sa príjem mesta Bratislava z výnosu úhrad za parkovaciu politiku rozdelil medzi mesto a príslušnú mestskú časť v pomere 50 percent pre mesto Bratislava a 50 percent pre mestskú časť z výnosu úhrad za rezidentské parkovacie karty a v pomere 85 percent pre hlavné mesto a 15 percent pre mestskú časť z ostatných výnosov úhrad za dočasné parkovanie.

O tom, kedy presne a za akých podmienok bude parkovacia politika prijatá, majú rozhodovať v júni bratislavskí mestskí poslanci.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:28