Kovář: Už došlo aj na Delona. Americké aktivistky chcú zničiť dnešný svet i naše spomienky

Kovář: Už došlo aj na Delona. Americké aktivistky chcú zničiť dnešný svet i naše spomienky

Bratislava 22. mája 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Arthur Mola/Invision/AP)

 

Český historik Martin Kovář sa vo svojom komentári vyjadril k udeleniu Zlatej palmy za celoživotné dielo Alainovi Delonovi a k tomu, ako sa mýlil, keď si myslel, že neexistuje nikto, kto by mu ju neprial 

Na snímke francúzska herecká legenda Alain Delon počas fototermínu pred udelením Zlatej Palmy na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes

Aktivistky z americkej organizácie Women and Hollywood na čele s Melissou Silversteinovou proti tomuto rozhodnutiu spísali internetovú petíciu, v ktorej okrem iného označili Delona za rasistu, homofóba a mizogýna, ktorý si cenu nezaslúži.

Reklama

Petíciu podpísalo mnoho ďalších ľudí, ktorí podľa Kovářa majú vo veci jasno: “To by tak hralo, dávať prestížne ceny odporným, zavrhnutiahodným indivíduám, ako je Delon! ”

Riaditeľ festivalu Thierry Frémaux sa však za rozhodnutie postavil a celú petíciu označil za akciu “politickej polície”. Delon ako herec skoršej generácie má podľa neho právo myslieť si a hovoriť, čo chce a cenu dostane.

Reklama

Celá vec je podľa Kovářa pre dnešnú dobu príznačná. Alain Delon nie je ani prvý a ani posledný herec, ktorý čelí kritike za svoje údajne nevhodné správanie v minulosti.

“Svoje by o tom mohli rozprávať napríklad Geoffrey Rush, Michael Douglas, Dustin Hoffman či Kevin Spacey, ak mám vymenovať aspoň niekoľko ďalších prípadov.”  Pre upresnenie, Kovář netvrdí, že sa títo muži činov, z ktorých sú obviňovaní, nedopustili a že sú v tomto zmysle nevinní, len poukazuje na skutočnosť, že sa vo väčšine prípadov jedná o obvinenia vznesené po mnohých rokoch a že sú obvinení muži slávni a bohatí, čo prirodzene vyvoláva množstvo otázok.

“O tom ale písať nechcem a nebudem. Rád by som napísal pár slov o niečom, respektíve o niekom inom. O Alainovi Delonovi.”

Alain Delon je slávny Francúz, rodák z parížskeho predmestia, ktorý má za sebou rušný život a to ako osobný, tak aj umelecký. Už od detstva mala jeho zložitá a vzdorovitá povaha za následok opakované vyhodenie zo stále liberálnejších škôl, rýchly vstup do armády a účasť vo vojne v Indočíne. Jeho divoký súkromný život bol plný milostných ale aj iných afér, vrátane vyšetrovania v súvislosti so zavraždením jedného z osobných strážcov.

“Ruka v ruke so súkromnými eskapádami išli ale aj Delonove úspechy na filmovom plátne. Tie sa rodili jednak z nesporného talentu, jednak zo spolupráce s bez preháňania geniálnymi režisérmi, akým boli napríklad Luchino Visconti či Michelangelo Antonioni a mnohí ďalší. Nikto z nás, ktorí milujeme svetový film, do smrti nezabudneme na blúdenie mladučkého Tancrediho (Alaina Delona) spolu s rovnako mladou a rovnako pôvabnou Angelicou (Claudia Cardinalová) Gepardovým zámkom, rovnako ako nezabudneme na kultový Sicílsky klan, kde boli Delonovými partnermi Jean Gabin a Lino Ventura, na Delonovo vyčíňanie v Derayovej gangsterke Borsalino s Jeanom-Paulom Belmondom, na jeho stvárnenie legendárneho detektíva Rogera Borniche v poviedke o policajtovi (réžia znovu Jacques dierami), ani na jeho baróna de Charluse v krehkej a zmyselnej Swannovej láske Volkera Schlöndorff; ako chlapci sme navyše neraz šermovali podľa jeho Zorra a Čierneho Tulipána,” spomína Kovář.

Reklama

Vo všetkých rolách bol Delon, či už hral kladného alebo záporného hrdinu, očarujúci. “Veľký herec, symbol jednej veľkej hereckej generácie, idol a hviezda francúzskeho, európskeho a svetového filmu z časov, kedy sa do kina chodilo, aj v komunistickom Československu, okrem iného, ​​”na Delona”; len obyčajné jeho meno pod nápisom “hrajú” stačilo na to, aby kiná praskali vo švíkoch, čo je dnes skoro nepredstaviteľné.”

Podľa Kovářa za Delonovim úspecho stojí aj fakt, že bol neúnavný a fanatický pracant.

Udelenie Zlatej palmy v Cannes má navyše podľa historika aj logiku. Práve na tomto mieste totiž obdržal Alain Delon v roku 1962 Zvláštnu cenu poroty za rolu vo filme Zatmenie, práve tu získal hneď o rok neskôr Zlatú palmu za rolu vo filme Gepard a práve sem veľmi rád jazdil, “festival skrátka vyhovoval jeho naturelu viac než iné. Teraz, na “staré herecká kolená”, by sa mal podľa amerických aktivistiek Cannes širokým oblúkom vyhnúť, kajať sa a ani v náznaku nemyslieť na to, že by tu mohol prevziať slávnu cenu.”

Ako to ale všetko skončí, historik vtedy nevedel. “Za seba – a verím, že nielen za seba – dúfam, že šéfovia festivalu neustúpia, že si Delon pre cenu cez víkend príde a že mu bude aplaudovať plný sála. Tohtoročná Zlatá palma za celoživotné dielo totiž nie je cenou za vzorné správanie, ale uznaním toho, ako skvele hral takmer polstoročie svojej úlohy, a za to, koľko radosti (a tiež smútku) rozdal divákom na celom svete.”

Na snímke herec Alain Delon si prevzal Zlatú palmu za celoživotné dielo na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes 19. mája 2019

Veľkí umelci a nielen herci, sú častokrát takí, akí sú – “márniví, sústredení na seba, výstrední, klamárski, zlostia, jednoducho povedané, v tom dobrom slova zmysle, hriešni ľudia ako každý iný, ľudia, ktorí v živote dokázali veľké veci, ale tiež sa podpísali pod veci, ktorými sa v deň posledného súdu zrejme nebudú príliš chváliť. Ako my všetci, tak už to chodí,” konštatuje historik.

Reklama

Čo sa týka Alaina Delona, ​​fakt, že ho máme radi aj napriek všetkým chybám, nemôžu podľa Kovářa zmeniť ani americké aktivistky, ani ich petície, ani tisíce ich priaznivcov. “Nech urobia čokoľvek, naše spomienky na Delona, ​​na krásne alebo iba zábavné filmy, v ktorých hral, ​​a na to, čo pre nás znamenali, nám nikdy nevezmú. Tie totiž patrí, rovnako ako náš vnútorný svet, len nám.”

Alain Delon si nakoniec cenu za celoživotné dielo, aj napriek protestom a petícii, prebral nedeľu 19. mája 2019.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali