Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

22. mája 2019

Vyše sto ľudí prišlo na zhromaždenie za odvolanie ministerky kultúry



Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (SMER-SD).



Zdieľať
Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (SMER-SD). Foto: TASR - Martin Baumann
 
Bratislava 22. mája  - Na bratislavskom zhromaždení Stojíme pri kultúre, ktorého hlavnou požiadavkou bolo odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD), sa zúčastnilo v stredu viac ako sto ľudí. Kultúra podľa nich trpí nezáujmom, neschopnosťou a nekompetentnosťou súčasného vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR a zaslúži si lepšie. MK v reakcii uviedlo, že rešpektuje právo ľudí vyjadriť názor, no uprednostňuje riešenie problémov za rokovacím stolom.


"Udalosti uplynulých mesiacov a dní nás priviedli až na toto námestie, pretože už nevidíme inú cestu, ako kultúre pomôcť. Nechceme pre prostú nekompetentnosť prísť o naše vlastné umelecké, kultúrne a spoločenské hodnoty," povedala na Námestí SNP poverená riaditeľka Kunsthalle Bratislava Nina Vrbanová.

Podujatie prišli podporiť osobnosti z rôznych kultúrnych oblastí, nezávislé kultúrne centrá, ako aj študenti a pedagógovia umeleckých škôl. "Umenie a kultúra je dlhodobo zanedbávaným segmentom v našej spoločnosti. Pritom práve umenie a kultúra dokážu účinne bojovať s nacionalizmom a neznášanlivosťou. Vďaka umeniu a kultúre sa stávame lepšími ľuďmi," konštatovala vo svojom prejave rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová.

Rečníci pripomenuli aj neschválenie dotácií pre projekty LGBTI združení. "Slovensko si zaslúži ministerku kultúry, ktorá sa nesnaží umlčať pestrosť vlastnej krajiny, keďže práve z nej pramení bohatstvo našej kultúry," vyhlásil na pódiu v mene viacerých LGBTI organizácií Roman Samotný, podľa ktorého ministerka sleduje len svoj osobný vkus a nerešpektuje názory odborníkov. MK v tejto súvislosti zopakovalo, že zástupcov niektorých dotknutých organizácií pozvalo na rokovanie, na ktorom je pripravené vyjasniť si všetky sporné body.

Laššákovú v stredu vyzvala na odstúpenie aj opozičná strana SaS. "Nominácia Ľubice Laššákovej na post ministerky kultúry bol omyl od samého začiatku. Ak umelecká verejnosť žiada odvolanie ministerky Laššákovej, strana SaS jej, prirodzene, žiadnu oporu nedá a pridáva sa k tomuto apelu," uviedol hovorca strany Róbert Buček.

TASR požiadala o reakciu Úrad vlády SR.





 

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Žlté vesty v posledný deň eurovolieb chystajú protest v Bruseli
<< predchádzajúci článok
DODÁVKY ROPY DO SR BUDÚ OBNOVENÉ VO VEČERNÝCH HODINÁCH