Dodávky ropy smerujúcej na Slovensko obnovia dnes večer
22.5.2019 17:48

Dodávky ropy smerujúcej na Slovensko obnovia dnes večer

Uložiť článok
Po niekoľkých týždňoch odstávky k nám opäť začne prúdiť ruská ropa.

Ukrajinská prepravná spoločnosť Uktransnafta dnes písomne oznámila  slovenskému prevádzkovateľovi ropovodu Družba spoločnosti Transpetrol, že dodávky ropy smerujúce na Slovensko budú obnovené dnes vo večerných hodinách.

„Na základe potvrdenia ukrajinského prepravcu Ukrtransnafta a maďarskej prepravnej spoločnosti Mol, že kvalita ropy smerujúca na slovensko-ukrajinskú hranicu vyhovuje všetkým štandardným kvalitatívnym parametrom vrátane organického chlóru, Transpetrol po súhlase o odobratí ropy od spoločnosti Slovnaft začne rafinerii ako aj ďalším odberateľom prepravovať ropu,“ informovala Aktuality.sk spoločnosť.

Ku kontaminácii ropy dodávanej z Ruska do strednej a západnej Európy ropovodom Družba došlo v apríli, v dôsledku čoho európski odberatelia dovoz ropy cez Družbu zastavili.

Poškodený imidž

Problém vznikol, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu veľkým množstvom organických chloridov, ktoré sa zvyčajne používajú na zvýšenie produkcie ropy, ale musia sa odstrániť pred odoslaním ropy odberateľom, pretože môžu zničiť rafinérske zariadenia.

Znečistenie bolo odhalené na súkromnom termináli Samara Transnefť, odkiaľ sa ropa dodáva do systému Družba. Do tohto terminálu prúdi ropa od mnohých malých producentov. Ich mená ruská strana nezverejnila, ale vyšetrovatelia už údajne prehľadali niekoľko súkromných spoločností v meste Samara.

„Poškodzuje nás to ekonomicky aj materiálne, a áno, je to vážne poškodenie i nášho imidžu,“ povedal ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so šéfom firmy Transnefť, ktorá prevádzkuje Družbu. Putin vyzval, aby Transnefť lepšie strážil svoje ropovody. „Samokontrola nestačí. Musíme zmeniť celý systém,“ uviedol.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.