Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

22. mája 2019

Merkelová a Macron kritizovali Putina za ruské pasy pre Ukrajincov



Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina za uľahčenie vydávania ruských pasov obyvateľom ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Berlín 22. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina za uľahčenie vydávania ruských pasov obyvateľom východnej Ukrajiny. Informovala o tom v stredu nemecká stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády.


Po tom, ako Volodymyr Zelenskyj porazil v prezidentských voľbách Petra Porošenka, Putin podpísal výnos, podľa ktorého budú môcť niektoré skupiny Ukrajincov získať ruské občianstvo v zjednodušenom konaní. Tento krok vyvolal ostré protesty zo strany Kyjeva.

Nový ukrajinský prezident Zelenskyj ponuku ruského prezidenta na vydávanie ruských pasov Ukrajincom odmietol a namiesto toho sľúbil, že poskytne ukrajinské občianstvo tým Rusom, ktorí "trpia" pod vládou Kremľa.

Merkelová a Macron v telefonickom rozhovore s Putinom diskutovali aj o tom, ako po nástupe nového ukrajinského prezidenta uviesť do praxe minské mierové dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny. Tie boli podpísané v roku 2015, ale ich realizácia stagnuje a konflikt pretrváva napriek sérii krátkodobých prímerí.

Rusko by podľa Macrona malo v tejto situácii urobiť ústretové kroky, ktoré by podporili dialóg smerujúci k urovnaniu konfliktu.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Priority fínskeho predsedníctva budú rast, bezpečnosť a klíma
<< predchádzajúci článok
VšZP tvrdí, že nemá záujem o stupňovanie napätia, s ANS chce rokovať