Talianskemu archeológovi trvalo vytvorenie detailného modelu starovekého Ríma takmer 36 rokov!

13534

Mesto Rím sa od začiatku histórie dramaticky zmenilo, no mnohé pozostatky významných historických pamiatok sú tu stále na to, aby nám pripomínali slávny staroveký Rím. Aj vďaka takýmto pozostatkom si vieme predstaviť, ako toto mesto vyzeralo napr. pred viac ako 1 000 rokmi.

V Múzeu rímskej civilizácie sa nachádza jeden z najimpozantnejších modelov mesta, aký bol kedy vytvorený. Je známy ako Plastico di Roma Imperiale a mesto Rím zobrazuje tak, ako vyzeralo v 4. storočí nášho letopočtu, čiže presne v čase, kedy vládol Konštantín I. Dôvodom je, že mesto práve v čase jeho vládnutia (306-337) prežívalo svoje najlepšie časy. Celý tento zložitý model vytvoril taliansky archeológ Italo Gismondi. Model je v mierke 1:250 a je vyrobený zo sadry. Gismondi na ňom začal pracovať v roku 1935 a jeho dokončenie mu trvalo viac ako 35 rokov!

Pre porovnanie mu to trvalo 3,5-krát tak dlho, ako vybudovanie Colossea. Dnes je tento model známy ako jeden z najdôležitejších odkazov antického Ríma. Zaujímavé je, že si ho objednal Mussolini na pamiatku narodenia Augusta. Gismondi musel k zrealizovaniu tejto požiadavky využívať mapy a podarilo sa mu hodnoverne a presne znázorniť vtedajšie impérium. Práca je tak dobre detailne odvedená, že každá časť modelu dokonale ladí s mapou. Obrovský, viac ako 17 metrov dlhý model nám tak dáva presnú vizualizáciu starobylého „večného“ mesta.

Zdroj

Foto: boredpanda

 

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre