EÚ zavádza opatrenia na posilnenie cenovej transparentnosti

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že po zákaze nekalých obchodných praktík a zlepšení spolupráce s výrobcami zavádza opatrenia zamerané na posilnenie cenovej transparentnosti.
Podľa eurokomisie zavedenie väčšej transparentnosti v súvislosti so spôsobom informovania o cenách v rámci dodávateľského reťazca znamená tretí prvok vedúci k zlepšeniu spravodlivosti v potravinovom dodávateľskom reťazci.
Na základe návrhu exekutívy EÚ sa sprístupnia kľúčové informácie o spôsobe určovania cien agropotravinárskych výrobkov v jednotlivých fázach dodávateľského reťazca. Rozdiely v nákupnej a predajnej cene môžu poskytnúť informácie o nákladoch na jednotlivých stupňoch (doprava, poistenie, uskladnenie…) medzi predávajúcim a kupujúcim. Väčšia transparentnosť má viesť k lepším obchodným rozhodnutiam a prehĺbiť dôveru v čestné obchodovanie v jednotlivých fázach dodávateľského reťazca.
Prístup k včasným a ľahko dostupným informáciám o vývoji na trhu je podľa EK kľúčový aj z hľadiska efektívnej hospodárskej súťaže na svetových trhoch.
Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan spresnil, že väčšia transparentnosť trhu umožní sprehľadniť informácie o cenách a zabezpečiť rovnaký prístup k nim, vďaka čomu bude potravinový reťazec spravodlivejší a vyrovnanejší. „Nové pravidlá doplnia nedávno prijatú smernicu o zákaze nekalých obchodných praktík tým, že posilnia postavenie slabších a menších aktérov potravinového dodávateľského reťazca,“ vysvetlil komisár.
Komisia pripomenula, že hoci je k dispozícii veľké množstvo informácií o vývoji na poľnohospodárskych trhoch (ceny, objemy výroby, zásoby a podobne), neexistujú takmer žiadne trhové informácie o ostatných kľúčových trhoch v agropotravinárskom dodávateľskom reťazci, konkrétne o spracovateľských a maloobchodných trhoch existujúcich medzi poľnohospodármi a spotrebiteľmi. Pre poľnohospodárov to znamená nevýhodné postavenie na trhu a narúša sa aj dôvera v čestné obchodovanie.
Navrhované opatrenia EK sa budú týkať sektora mäsa, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, plodín pestovaných na ornej pôde, cukru a olivového oleja.
Za zber údajov o cenách a trhu bude zodpovedný každý členský štát Únie. Členské krajiny oznámia zozbierané údaje eurokomisii, ktorá ich následne sprístupní na svojom portáli pre agropotravinárske údaje a na webovej adrese stredísk EÚ na monitorovanie trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy