Foto: Twitter (@mswrisci)

Za pár hodín sa stalo hitom internetu. Virálne video ukazuje ako vytvoriť z klasickej plechovky priesvitnú.

Video, ktoré sa za pár hodín stalo hitom a vidieť ho chce každý. Odborníci ale varujú, aby ste tento pokus neskúšali ani neopakovali doma. To, čo však uvidíte je naozaj jedinečné.

Článok pokračuje pod videom ↓


Podľa najnovších údajov sa každý rok vyprodukuje až 180 miliárd plechoviek s nápojmi. Tie si raz za čas dopraje zrejme každý z nás. Niekedy sa však nezamýšľame nad tou celou „chémiou“, ktorá za produktom stojí. Prečo napríklad nedôjde ku korózii plechovky pod vplyvom tekutiny, ktorá sa v nej nachádza?

Do plechoviek sú implementované špeciálne materiály, ktoré chránia plechovku a takisto aj nápoj vo vnútri. Táto izolačná vrstva zabraňuje kyselinám a iným chemikáliám v nápoji reagovať s kovom. Zároveň funguje aj naopak a zabraňuje, aby plechovka ovplyvnila nápoj vo vnútri.


Väčšinou sa pri výrobe využívajú rôzne druhy polymérových alebo epoxidových vložiek. Práve tu sa dostávame k pointe videa. Ľudia silou mocou chceli vidieť, čo je vo vnútri plechovky bez toho, aby ju otvorili.  Spoločnosť, ktorá má prírodovedecké zameranie zverejnila video, v ktorom ukazuje, aké ľahké to je. Jednoducho stačí rozpustiť plechovku, avšak vnútorný obal ostane.

Ako sme už spomínali, nepokúšajte sa o to doma, keďže sa pri pokuse pracuje s chemikáliami a výparmi, čo si vyžaduje osobitý prístup. Pokus slúži aj na dobrú vec, pretože vedci šíria osvetu o tzv. BPA látkach, čo sú plastové vložky v izolačnej vrstve, ktoré by mohli byť nebezpečné, no využívajú sa čím ďalej tým menej, čo je dobrá správa.

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články