Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SHMÚ varuje, v štyroch okresoch hrozia povodne. Na severe zasahovali hasiči
Zdielať na

SHMÚ varuje, v štyroch okresoch hrozia povodne. Na severe zasahovali hasiči

BRATISLAVA / Naše územie bude najbližšie dni pod paľbou dažďa a vetra. Denné teploty sa vyšplhajú na 22 stupňov, ale slnko zasvieti málokde. V okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo a Tvrdošín dokonca hrozí povodeň z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa od dnes od 15:00 do piatka 24. mája do 09:00. "Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami v úhrne 60 - 100 mm predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," varujú meteorológovia.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa od dnes od 15:00 do piatka 24. mája do 09:00. "Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami v úhrne 60 - 100 mm predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," varujú meteorológovia.

"V súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zasiahol územie Slovenska, zasahujú profesionálni a dobrovoľní hasiči pri viacerých udalostiach. Ich pomoc bola pre nepriaznivé počasie potrebná celkom 50-krát. Najviac výjazdov uskutočnili hasiči v Žilinskom kraji, kde zasahovali 22-krát, v Trnavskom kraji boli hasiči privolaní k 8 udalostiam, v Bratislavskom kraji zasahovali hasiči doposiaľ 5-krát. Najčastejšie boli vyslaní k odstraňovaniu spadnutých stromov z vodných tokov a ciest a k odčerpávaniu vody zo zatopených ulíc a pivníc. Na viacerých miestach stále zasahujú," informuje hovorkyňa hasičov Katarína Križanová.

Streda bude oblačná až zamračená, na celom území prevažne daždivá. Ojedinele sa treba pripraviť aj na výdatné zrážky, najmä v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19 stupňov, na juhu môže byť ojedinele aj teplejšie. Teplota na horách sa vyšplhá maximálne na 7 °C. Zafúka prevažne juhozápadný vietor 2 až 7 m/s, na západe postupne západný až severozápadný 5 až 11, v nárazoch okolo 16 m/s, pri búrkach ešte zosilnie. Viac informácií nájdete aj na stránke Najlepšie počasie.

Vo vyšších hladinách ovzdušia sa bude vo štvrtok nad rozhraním Slovenska, Maďarska, Ukrajiny a Poľska udržiavať vyplňajúca sa tlaková níž. V prízemnom tlakovom poli bude do strednej Európy od západu zasahovať výbežok vyššieho tlaku. Štvrtok prinesie oblačno až zamračené počasie, cez deň v južnej polovici západného a stredného Slovenska sa môže vyčasiť. V noci ale zaprší, na mnohých miestach čakajte dážď alebo prehánky, na severe a západe 
ojedinele aj výdatnejšie zrážky. Cez deň zrážky miestami, najmä na severe. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 16 až 21, v Žilinskom kraji a pod Tatrami 
11 až 16 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor 3 až 9 m/s, v nárazoch miestami okolo 15 m/, na východe spočiatku len slabý vietor.

Koniec týždňa

Tlaková níž vo vyšších hladinách ovzdušia sa nad našou oblasťou posledný pracovný deň v tomto týždni vyplní. Zároveň bude do strednej Európy v prízemnom tlakovom poli od západu zasahovať výbežok vyššieho tlaku.

V piatok bude teda Polooblačno až oblačno, na severe a východe oblačno až zamračené. Miestami, najmä na východnej polovici, prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Najvyššie vystúpi teplota na 17 až 22, na Orave, pod Tatrami a väčšinou aj v Prešovskom kraji okolo 15 °C. Prevažne severozápadný vietor 3 až 8 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy