Fíni mi vraveli, že začiatok hokejovej reformy sme zvládli rýchlejšie ako oni

Adam Takáč
Adam Takáč
Rozhovor s komentátorom Pavlom Gašparom, ktorý hodnotí vystúpenie Slovákov na šampionáte.
Rozhovor s komentátorom Pavlom Gašparom, ktorý hodnotí vystúpenie Slovákov na šampionáte.
Adam Takáč

Adam Takáč

Fíni mi vraveli, že začiatok hokejovej reformy sme zvládli rýchlejšie ako oni
Hokejový komentátor Pavol Gašpar (v strede). Foto – Facebook/Šport RTVS

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Sú tieto majstrovstvá sveta pre Slovensko neúspechom?

Po športovej stránke máme potvrdenú pozíciu, na ktorej sme dlhodobo vo svetovom rankingu. Dosah tohto šampionátu sa však nedá obmedziť iba na konečné umiestnenie. Predvedená hra, výkony – či už individuálne, alebo tímový – nezodpovedajú tomu, kam by sme sa zaradili na základe „umeleckého dojmu“. Ten bol na strane nášho tímu najlepší za posledných minimálne desať rokov, nevynímajúc „strieborný rok“ 2012.

Najväčšiu kritiku si naša reprezentácia vyslúžila za nepodarené závery zápasov s Kanadou a Nemeckom. Boli to takticky nezvládnuté situácie alebo jednoducho veľká smola?

Spomenul by som aj vlaňajší šampionát, keď sme v skupinovom dueli s Českom dostali vyrovnávajúci gól tesne pred koncom a napokon sme v predĺžení prehrali, čo nás stálo postup do štvrťfinále.

„Umelecký dojem“ bol na strane nášho tímu najlepší za posledných minimálne desať rokov.

To zhodnotenie by som nechal na realizačný tím. Ten si musí rozobrať, či všetky rozhodnutia, ktoré spravili v týchto situáciách, boli správne, či poslali na ľad hráčov, ktorí tam mali byť...

Najviac nás mrzí tretí gól od Nemcov, ktorý určite nemal padnúť. Pramenil jednoducho z toho, že hráči boli v hlavách nastavení tak, že idú vyhrať v riadnom hracom čase. No v tej chvíli mali radšej myslieť na to, aby ho v riadnom hracom čase neprehrali a zabojovali v predĺžení.

Máte bližšie informácie o tom či Craig Ramsay ostane v pozícii reprezentačného trénera?

To bude záležitosť nového vedenia hokejového zväzu, ktoré vzíde po júnovom kongrese. Akékoľvek špekulácie o tom sú nateraz predčasné. Bolo by zvláštne, ak by súčasné vedenie teraz podpisovalo dlhodobejší kontrakt, ak vie, že môže byť vymenené.

Mal by byť podľa vás Ramsay naďalej hlavný tréner?

Pozrime sa aj na jeho vek, ktorý je už viac ako úctyhodný (68 rokov, pozn. red.). Trénovať národný tím nie je síce každodenná tvrdá klubová robota, ale i tak by bol väčšinu času odtrhnutý od domova. Veľmi si cením, že nám priniesol veľa z modernej hokejovej kultúry, a chcel by som, aby pri mužstve určite pokračoval. Ak by aj nebol na poste hlavného trénera, viem si ho predstaviť napríklad ako konzultanta. Je dôležité, aby bola tá kontinuita zachovaná.

Už v našom rozhovore pred majstrovstvami sveta ste hovorili, že štýlom, akým trénuje, by sa mohli inšpirovať aj slovenskí mládežnícki tréneri.

Áno, toto je spôsob, ako sa aj tím s obmedzenou kapacitou talentu môže dopracovať k úspechu. Týmto štýlom hrajú všetky krajiny, o ktorých hovoríme, že predvádzajú progresívny hokej. Ak si chceme zachovať status hokejovej republiky, tak nemáme inú šancu, ako nasledovať moderné trendy.


Craig Ramsay na striedačke slovenského tímu. Foto – TASR/Martin Baumann

Pozitívnym prekvapením sú viacerí mladíci, ktorí dostali na turnaji šancu. Sú Černák, Feherváry, Sukeľ či Liška hráči, na ktorých budeme v najbližších rokoch stavať?

Ak by aj Ramsay nebol na poste hlavného trénera, viem si ho predstaviť napríklad ako konzultanta.

Áno, to sú teraz najviditeľnejší predstavitelia novej generácie. V zálohe máme ďalších z tímu reprezentačnej „18-tky“, ktorá pod trénerom Javorčíkom uchvátila Slovensko moderným ofenzívnym poňatím hry. Niektorí z týchto mladíkov už podpisujú kontrakty v zámorí, hoci ich nie je veľa.

Verím takisto, že sa v horizonte troch-štyroch rokov dopracujeme k prvým hráčom, ktorých stihla pozitívne ovplyvniť reforma. Tú sa snaží nastoliť fínsky metodik pracujúci na zväze Jukka Tiikkaja, ktorý prišiel pred dvomi rokmi na Slovensko a spolupracuje s celou skupinou našich bývalých reprezentantov, aby implementovali tréningové zmeny v rámci nášho hokeja.

Keď som sa priamo tu v Košiciach bavil s ľuďmi z fínskeho hokeja, hovorili, že zmeny, ktoré spravili oni za prvých päť rokov hokejovej reformy, sa u nás podarilo uskutočniť ešte rýchlejšie. Na jednej strane je to dobrá správa, no my tie zmeny potrebujeme urgentnejšie, ako ich vtedy potrebovali oni. Rozhodne v tom teda nesmieme poľaviť.

Vo štvrtok sa začína vyraďovacia časť šampionátu. Kto je najväčším favoritom na zlato?

To si netrúfam určiť, ten okruh favoritov je tradičný. Osobne som veľmi zvedavý na štvrťfinálový súboj dvojice USA – Rusko. Rusi suverénne zvalcovali všetko, čo im doposiaľ prišlo do cesty, ale bude ma zaujímať „play-off test“ v prípade americkej prekážky. V play-off totiž zámorské tímy dokážu svoj výkon vytlačiť ešte o niekoľko desiatok percent nahor.

Teším sa tiež na zápas Švajčiarska proti Kanade. Švajčiarov stále berieme v podvedomí ako tých, ktorí nepatria k favoritom, hoci získali dve medaily na posledných piatich šampionátoch. Ich mužstvo hrá moderný hokej, veľmi podobný tomu kanadskému a počet talentovaných hokejistov už majú veľmi vysoký. Myslím, že to môžu byť hokejovo atraktívnejšie zápasy ako zostávajúce dva duely (Švédsko – Fínsko, Česko – Nemecko, pozn. red.).

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.