Cmúľa si vaše dieťa palec? Opýtali sme sa odborníka čo s tým

0
1242

Keď ste prvýkrát uvideli svoje dieťa ako si cmúľa palec, bola to jedna z najkrajších vecí, aké ste kedy videli. Teraz keď dieťa rastie, máte obavy, že cmúľanie palca môže spôsobiť dlhodobé problémy so zubami alebo rozprávaním. Čo má rodič urobiť? Dyan Hes, riaditeľ spoločnosti Gramercy Pediatrics sa s nami podelil o niekoľko tipov.

,,Cmúľanie palca je často pozorovateľné hlavne u novorodencov. Zvyčajne to nie je problém, keďže to pomáha bábätkám pri strese, či komfortnom zaspávaní,“ hovorí doktor Hes.

No cmúľanie palca sa môže stať problémom, keď je dieťa staršie. Vačšina zubárov odporúča prestať s týmto zvykom najneskôr do troch rokov.

Najlepší spôsob ako s tým skoncovať je podľa doktora pozitívny prístup. To znamená vysvetliť dieťaťu, prečo už nechcete, aby si cmúľalo palec (hlavne stručne a jednoducho). Napríklad povedzte, že cmúľanie palca škodí zubom, alebo, že na palci sa nachádzajú baktérie, ktoré v ústach nechceme a povzdbudte ho chválou alebo odmenami. Podľa doktora sú ako odmena účinné aj kalendáre s hviezdičkami. Rodič môže zavesiť kalendár na chladničku a každý deň, keď si dieťa necmúľa palec, môže dostať hviezdičku, alebo inú nálepku, ktorú si doň nalepí. A ak dostane tri hviezdičky po sebe, čaká ho odmena.

Ďalší trik, ktorý by mohol fungovať? Navlečenie mäkkej ponožky na ruku dieťaťa, aby ste zabránili cmúľaniu palca v noci.

,,Ale rodič by nikdy nemal trestať dieťa za cmúľanie palca, hovorí Dr. Hes. Pre dieťa to môže byť veľmi rozrušujúce a výsledok sa zvyčajne nedosiahne.“

A čo je najdôležitejšie? Buďte trpezliví. Pamätajte si, že vaše dieťa nebude chodiť na vysokú školu s palcom v ústach 🙂

Čítajte tiež: