Regulačný úrad dostal za zlé verejné obstarávanie pokuty vo výške 50-tisíc eur
22.5.2019 13:10
akt. 14.01.2020 05:11

Regulačný úrad dostal za zlé verejné obstarávanie pokuty vo výške 50-tisíc eur

Uložiť článok
Úrad pre verejné obstarávanie udelil regulačnému úradu pokuty vo výške 50 684,42 eura.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) za porušenie pravidiel verejného obstarávania tri pokuty v celkovej výške viac ako 50 000 eur. Vo všetkých troch prípadoch bývalé vedenie ÚRSO v roku 2016 rozdelilo zákazky, aby znížilo finančný limit, informoval v stredu ÚVO.

„Celkovo tak úrad uložil ÚRSO pokuty vo výške 50 684,42 eura. Rozhodnutie úradu je právoplatné a pokuty už boli uhradené,“ uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. V prvom prípade ÚRSO rozdelil zákazku na prípravu podkladov a konzultácie pri vypracovaní znaleckých posudkov, čím sa podľa ÚVO chcel vyhnúť použitiu postupu pre zadávanie podlimitnej zákazky.

Pokuty akceptoval

Delenie zákaziek pokutoval ÚVO aj v ostatných dvoch prípadoch. V druhom prípade ÚRSO rozdelil zákazku na výkon znaleckej a odbornej činnosti. Vyhol sa tak postupu, ktorý sa uplatňuje pri zadávaní nadlimitnej zákazky.

V prvej polovici marca 2016 uzavrel štyri zmluvy na dodanie a vypracovanie znaleckých posudkov, v celkovej hodnote 629 784 eur. Zákazky boli zadávané samostatne ako podlimitné, avšak mali byť podľa ÚVO zadané ako jedna nadlimitná zákazka, pre ktorú zákon o verejnom obstarávaní predpisuje najprísnejšie postupy. Podobne ÚRSO postupoval aj začiatkom marca 2016 pri zákazke na výkon znaleckej činnosti pri revízii majetku regulovaných subjektov.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví podľa jeho hovorcu Radoslava Igaza pri kontrole aktívne spolupracoval a uložené pokuty akceptoval. „Všetky zistené pochybenia sa týkajú činnosti bývalého vedenia úradu pána Holjenčíka,“ dodal Igaz.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.