ČLÁNOK




Slovensku rýchlo starne obyvateľstvo, malo by preto podľa OECD dodržiavať rozpočtové záväzky
22. mája 2019

Slovenská vláda by mala urobiť všetko preto, aby dodržala svoj záväzok vyrovnaného hospodárenia, aj keď tlaky na zhoršovanie rozpočtovej pozície sa zosilňujú. Tvrdí to vo svojej najnovšej správe o ekonomickom vývoji Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) s tým, že vláda musí myslieť najmä na strednodobé výzvy spojené so starnutím obyvateľstva. Obzvlášť po tom, čo parlament schválil ústavné zastropovanie veku odchodu do dôchodku.

„Slovenská republika má jednu z najrýchlejšie starnúcich populácií v rámci OECD, čo bude v budúcnosti významne zvyšovať výdavky spojené so starnutím obyvateľstva. Nedávna zmena ústavy, ktorá zabraňuje zvyšovaniu dôchodkového veku cez hranicu 64 rokov, ešte prispeje k týmto fiškálnym tlakom,“ uviedla OECD. Jej generálny tajomník Ángel Gurría vo februári ešte pred schválením novely ústavy na návšteve v Bratislave hovoril, že zastropovanie dôchodkového veku nie je dobrý nápad. Tvrdil dokonca, že Slovensko malo v tom čase najlepší možný dôchodkový systém, ktorý by si malo udržať.

Starnutie obyvateľstva však nie je jediným dôvodom, pre ktorý by sa malo Slovensko snažiť svoje fiškálne ciele dodržať. Podľa OECD by totiž opatrná rozpočtová pozícia mala vytvoriť viac manévrovacieho priestoru pre prípad hospodárskych šokov. „Slovensko ako otvorená ekonomika je veľmi silno vystavené volatilite a napätiu v medzinárodnom obchode. Ak sa materializujú riziká a ekonomika výraznejšie spomalí, fiškálna politika by mala byť pripravená obmedziť pokles hospodárstva,“ píše OECD v hodnotení ekonomického vývoja na Slovensku.

Pokiaľ ide o výdavky na priority, ich financovanie by malo byť podľa organizácie zabezpečené kombináciou výdavkov a zvyšovania efektívnosti. Slovensko by tiež malo pokračovať v úsilí zlepšovať výber daní.

Ambíciou slovenskej vlády je hospodáriť v nasledujúcich rokoch s verejnými financiami stabilne vyrovnane. Aspoň to vyplýva z Programu stability, ktorý zaslala na posúdenie do Bruselu. Podľa neho by totiž mala verejná správa hospodáriť s nulovým deficitom minimálne do roku 2022. Nový minister financií Ladislav Kamenický tento zámer potvrdil. Čo sa týka budúceho roka, však bude podľa neho dôležité, ako sa nastaví balík koaličných opatrení v sociálnej a daňovej oblasti. Šéf rezortu financií pripustil, že v záujme zavedenia sociálnych a daňovo-odvodových opatrení bude musieť siahnuť na rozpočtové rezervy a plnenie rozpočtu sa bude prehodnocovať na mesačnej báze.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

28. 3. 2024

USD 1,081 0,000
CZK 25,305 0,014
GBP 0,855 0,003
HUF 395,260 0,140
CAD 1,467 0,004

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS