ČLÁNOK




Hrubý domáci produkt Slovenska v prvom štvrťroku vzrástol o 3,7 %
15. mája 2019

 Slovenská ekonomika rástla v prvom štvrťroku tohto roka o 3,7 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ), podľa ktorého po očistení výsledkov o sezónne vplyvy hrubý domáci produkt v stálych cenách medziročne v prvom kvartáli stúpol o 3,8 % a medzikvartálne bol vyšší o 0,9 %. Dynamika slovenského hospodárstva v prvom kvartáli len mierne prekročila očakávania analytikov, výhľad do druhého štvrťroka je však pesimistickejší.

Za prvé tri mesiace tohto roka sa pritom na Slovensku vytvoril v nominálnom vyjadrení hrubý domáci produkt v objeme 21,792 mld. eur, čo podľa predbežných údajov predstavuje v bežných cenách medziročný nárast o 6,7 %. Spresnené údaje o vývoji hrubého domáceho produktu zverejnia štatistici 6. júna.

Dynamika slovenského hospodárstva v prvom kvartáli tak len mierne prekročila očakávania analytikov, ktorí v priemere predpovedali rast o 3,6 %. Hoci podrobná štruktúra HDP bude zverejnená začiatkom júna, podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej naďalej ťahala ekonomiku najmä spotreba domácností podporovaná priaznivým vývojom na trhu práce. Analytici menového úseku Národnej banky Slovenska však upozorňujú na spomaľovanie tržieb v maloobchode, či pokles registrácií automobilov, čo môže naznačovať zmiernenie rastu spotreby domácností. „Pod jej spomalenie sa podpíše aj kalendárny efekt veľkonočných nákupov, ktoré domácnosti v tomto roku uskutočňovali až v apríli, čiže v druhom štvrťroku,“ píše sa v komentári menového úseku centrálnej banky.

Výhľad do druhého štvrťroka je však pesimistickejší. Ako uvádza analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, naznačuje to viacero signálov, ako vývoj indikátora dôvery v priemysle, či plánovaná údržba v rafinérskom priemysle. „Slabší rast ekonomiky by sa skôr či neskôr mal premietnuť aj do domácej spotreby. Príspevok domáceho dopytu k rastu ekonomiky by tak mal slabnúť,“ tvrdí. Slovenská ekonomika by si však aj napriek tomu mala v najbližších rokoch udržať solídny rast, hoci pomalší ako v predchádzajúcich rokoch. Ťažiskom rastu bude najmä automobilový priemysel podporený novou automobilkou.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

18. 4. 2024

USD 1,068 0,004
CZK 25,254 0,026
GBP 0,856 0,002
HUF 393,930 0,930
CAD 1,469 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS