ČLÁNOK




Kontaminovaná ropa bude Družbou na Slovensko pritekať minimálne štyri až šesť mesiacov
15. mája 2019

Kontaminovaná ruská ropa bude na Slovensko a do Maďarska prichádzať ešte prinajmenšom štyri až šesť mesiacov. Ruský prepravca ropy Transnefť potvrdil, že neexistuje rýchle riešenie problému. Konštatoval to portál emerging-europe.com. „Ukrajinská ropná spoločnosť Ukrtransnafta obnovila tranzit európskym zákazníkom cez južnú trasu ropovodu Družba, pričom uviedla, že ruská ropa prepravovaná na Slovensko a do Maďarska zostane kontaminovaná štyri až šesť mesiacov,“ napísal portál. Pripomína, že problém s kvalitou ropy sa objavil v apríli, kedy sa zistili vysoké úrovne organického chloridu v rope dopravovanej ropovodom Družba do baltského prístavu Ust-Luga.

„Nepriaznivé vplyvy krízy vyplývajúcej z kontaminácie ropovodu Družba budú pravdepodobne citeľné do konca roka,“ uviedol portál warsawinstitute.org. „Nedávne zlyhanie ukázalo, že dovoz uhľovodíkov z Ruska je riskantný podnik a jeho vplyvy okamžite pocítili rafinérie v Nemecku, Poľsku, Českej republike, na Slovensku a v Maďarsku,“ konštatoval portál. Dodal pritom, že renomovaný ruský denník Vedomosti 13. mája napísal, že škody môžu byť v rozsahu 271,3 mil. až 435,3 mil. USD, pričom väčšinu z nich tvorí výpadok poplatkov za tranzit cez Bielorusko a príjmy krajiny zo spracovania dodávok ropy. Bieloruská firma Belneftechim uviedla, že pre pokles rafinérskej činnosti sa jej zisk zmenšil o 100 mil USD.

Družba je jedným z najstarších ropovodov na prepravu ropy z Ruska a Kazachstanu cez Bielorusko do Poľska, Nemecka a na Slovensko. Ropovodom prichádza do 8 percent celkového importu ropy do Európskej únie a jeho kapacita sa odhaduje na 65 mil. ton ropy ročne, čo je štvrtina celkového ruského exportu, poznamenal warsawinstitute.org.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

28. 3. 2024

USD 1,081 0,000
CZK 25,305 0,014
GBP 0,855 0,003
HUF 395,260 0,140
CAD 1,467 0,004

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS