ČLÁNOK




Stavebné firmy investujú do nových technológií a ľudí
15. mája 2019

Vedúce stavebné firmy investujú do nových technológií a ľudí. Finančné prostriedky smerujú najmä do zavádzania technológie BIM (Building Information Modelling), dronov, virtuálnej a zmiešanej reality a smart senzorov. Vyplýva to z prieskumu audítorskej a poradenskej spoločnosti KPMG Future-Ready Index.

Lídri v stavebníctve si tiež uvedomujú dôležitosť udržania si najlepších ľudí a náboru nových talentov. Využívajú najnovšie náborové metódy a kanály podporené inovatívnym riadením výkonnosti a flexibilnými kariérnymi možnosťami, ktoré sú na mieru šité požiadavkám mileniálov a generácie Z. Spoločnosti, ktoré sú dobre pripravené na budúcnosť, označili výhru v boji o talenty za aktuálne druhú najvýznamnejšiu výzvu. Ostatní respondenti zaradili túto oblasť až na piate miesto.

Líderka pre sektor nehnuteľností v KPMG na Slovensku Zuzana Blažejová povedala, že jedným z hlavných trendov je aktuálne zavádzanie technológií založených na dátovej analytike (PropTech). „Efektívne využívanie technológií na zber a analýzu dát o budovách a ich užívateľoch sú kľúčové pre zlepšenie spôsobu, ako spoločnosť komunikuje so svojimi zákazníkmi,“ uviedla Blažejová.

Od posledného prieskumu KPMG v roku 2017 zaznamenalo stavebníctvo výrazný technologický pokrok. Napríklad, zastarané statické projektové príručky nahradili digitalizované automatizované kontroly, ktoré monitorujú projekt v reálnom čase alebo len s malou časovou odchýlkou. Lídri na trhu digitalizovali svoje existujúce prostredie, aby reflektovali súčasné projektové potreby.

Medzi pokrokových lídrov patrí iba 20 % spoločností v stavebníctve. Výrazný rozdiel medzi nimi a ostatnými firmami je v úspešnosti projektov. Sedem z desiatich vedúcich firiem na trhu v prieskume uviedlo, že majú zavedený integrovaný systém podávania správ o projektovom manažmente, 90 % z nich má určený detailný plán postupu – tzv. road map a víziu v oblasti technológií. Medzi firmami, ktoré len nasledujú trendy, je to iba v 14 % prípadov. Firmy v spodnej časti indexu KPMG väčšinu úsilia vynakladajú na krátkodobý rast príjmov a ich investície do technológií sú malé až nulové.

Prieskum Future-Ready Index sa uskutočnil na vzorke 223 manažérov v stavebníctve. Index rozdelil spoločnosti v odvetví na inovatívnych lídrov (20 %), sledovateľov trendov (60 %) a organizácie, ktoré sa považujú za „Behind the Curve“, teda zjednodušene povedané podpriemerné (20 %).

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Pôsobí v 153 krajinách a jej členské firmy zamestnávajú vyše 207 tisíc ľudí. Spoločnosť KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako tristo ľudí, má dvanásť partnerov a je poprednou audítorskou a poradenskou spoločnosťou.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

24. 4. 2024

USD 1,069 0,001
CZK 25,242 0,014
GBP 0,859 0,001
HUF 393,350 0,280
CAD 1,463 0,001

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS