Denník N

Aj pre mňa je neuveriteľné, že som sa dožil sedemdesiatky, hovoril Dušan Mitana

Dušan Mitana (1946 - 2019). Foto N - Tomáš Benedikovič
Dušan Mitana (1946 – 2019). Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo veku 72 rokov náhle zomrel spisovateľ Dušan Mitana. Správu potvrdil jeho vydavateľ Koloman Kertész Bagala. Mitana sa zranil a privolaný lekár musel konštatovať smrť.

V poslednom čase žil v ústraní. Hoci jeho román Zjavenie (2005) mal veľmi dobrú odozvu u kritiky aj u čitateľov, už mu vyšlo len súborné dielo. Len tento týždeň mu zredigovali verziu novej knihy. Bude to koláž esejí, rozhovorov a rôznych autorských textov aj textov o ňom pod názvom Nezvestný. Rozpracovaný avizovaný román už zostal len v jeho hlave.

„Začal som písať román Zasľúbená zem, ktorý mal mať asi osemsto strán. Cítil som sa vo forme a mal som veľa materiálu, ktorý som zbieral desiatky rokov. A práve vtedy, keď som sa mohol tešiť z úspechu, ma prepadla nepochopiteľná depresia, ktorá ma totálne paralyzovala. Nechcem hovoriť o tom podrobne, ale bola to hrôza. Možno o tom napíšem knihu, ale keby som už nevydal žiadnu knihu, považujem svoj život vďaka milosti Božej a svojej rodine za zmysluplný a šťastný,“ povedal v decembri 2016 pre Denník N.

Komunistom vždy unikol

Pochádzal z Moravského Lieskového. Na vysokej škole začal najskôr študovať žurnalistiku, no po roku odišiel do redakcie časopisu Mladá tvorba, kde sa stal súčasťou novej nastupujúcej generácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie