Obrovská korupcia v Rakúsku: Šéf FPÖ ponúkal Ruske zákazky za financovanie jeho kampane

NETKY.SK • 20 Máj 2019, 16:53 • 2 min
Obrovská korupcia v Rakúsku: Šéf FPÖ ponúkal Ruske zákazky za financovanie jeho kampane

VIEDEŇ - Rakúsky vicekancelár a šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za financovanie jeho kampane od bohatej ruskej darkyne špinavými peniazmi.

slovakia

left justify in out

Šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache odstúpil v sobotu z funkcie vicekancelára. Dôvodom bolo

 

zverejnenie informácií, že ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za politickú podporu. V rakúskom parlamente to poriadne vrie a tento škandál môže spôsobiť  rozpad vládnej koalície Kurzovej konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a FPÖ .

 

img

 

Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel zverejnili videonahrávky, na ktorých je Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

 

Stretnutie sa uskutočnilo v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza a nahrávka z nej bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom médiám. Tie konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu H. Stracheho. Zúčastnil sa na nej aj súčasný predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade Johann Gudenus.

 

img

 

Údajná neter ruského oligarchu povedala, že chce v Rakúsku investovať štvrtinu miliardy eur. H. Strache jej navrhoval, aby kúpila denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani. Žena zdôraznila, že pôjde  o špinavé peniaze. Napriek tomu s ňou H. Strache a J. Gudenus strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach. H. Strache podľa správ uviedol, že za podporu strany by bolo mysliteľné udelenie verejných zákaziek.

 

 

Vicekancelár na nahrávke hovorí aj o tom, že „niekoľko veľmi majetných“ ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500-tisíc do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené. Na videu H. Strache tiež tvrdí, že by chcel pretvoriť rakúsky mediálny systém po vzore Maďarska. Za vlády tamojšieho pravicovo-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána bola sloboda tlače v krajine rozsiahlo obmedzená, uviedla rakúska verejnoprávna televízia ORF.

 

img

 

Zverejnenie nahrávky vyvolalo veľa otázok je nejasné, kto nastražil politikom pascu alebo kto poskytol materiál médiám. Der Spiegel a SZ odmietli prezradiť zdroj kvôli ochrane .Otázne ostáva aj prečo video vyplávalo na povrch až teraz týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

 

H. Strache v písomnom stanovisku pre Der Spiegel uviedol, že išlo o „čisto súkromné“ stretnutie v „uvoľnenej, nenútenej a bujarej dovolenkovej atmosfére“, pričom na ňom opakovane „upozornil na relevantné zákonné predpisy a potrebu dodržiavania rakúskeho právneho poriadku“ aj v prípade príspevkov pre stranu. Dodal, že on ani FPÖ od týchto osôb nikdy nedostali žiadne výhody ani im nič také neposkytli.

 

 

„Mimochodom, okrem skutočnosti, že počas večera sa podávalo mnoho alkoholu, tam bola aj vysoká jazyková bariéra,“ doplnil vicekancelár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona