Z policajného vozidla dokázali zaznamenávať dopravné priestupky. Kontrolovali aj samotných policajtov, aby na uliciach nič neopomenuli a nebrali úplatky. Celé to stálo vyše 40 miliónov eur, pričom išlo o originálny systém z dielne domácej IT firmy Soitron.

Podľa aktuálnych informácií TRENDU od radových policajtov, ktorí chcú zostať zo strachu pred stratou práce anonymní, mnohé tieto systémy už naplno nefungujú či dokonca ležia úplne slepé v policajných skladoch. Čiastočne to potvrdilo aj nadriadené ministerstvo vnútra.

Rovnaké ministerstvo však v týchto mesiacoch kupuje ďalšie kamerové systémy na budovy i uniformy policajtov za 100 miliónov eur. Na prebiehajúci tender upozornila začiatkom roka Nadácia Zastavme korupciu. Varovala, že môže byť predražený. Teraz sa ukazuje, že možno aj zbytočný. Ak sa na polícii poriadne nevyužívajú kamery nakúpené pred pár rokmi do automobilov, načo kupovať ďalšie na budovy a uniformy?

A nielen to. Medzi ľuďmi v slovenskom biznise s kamerami zaznel podľa informácií TRENDU názor, že zariadenia nakúpené pred piatimi rokmi policajti možno poriadne nevyužívajú len preto, aby sa v aktuálnom väčšom tendri mohli nakúpiť nehospodárne ešte raz.

Niektorí podnikatelia z domáceho trhu s kamerami tiež anonymne upozorňujú, že nový tender na policajné kamery môže byť zároveň šitý na mieru najväčšej domácej bezpečnostnej firme Bonul v rukách nitrianskej rodiny Bödörovcov, o ktorej sa už dlho vie, že má úzke kontakty na vládny Smer-SD. Tejto verzii nahrávajú niektoré nedávne personálne posily Bonulu i samotné podmienky tendra.

Veľké policajné okamerovanie

Ministerstvo vnútra plánuje s pomocou eurofondov nakúpiť vyše 13-tisíc kamier na stráženie budov a verejných priestranstiev a ďalších takmer 13-tisíc kontrolných kamier na uniformy policajtov. Nadácia Zastavme korupciu po Novom roku zverejnila, že podľa viacerých odborníkov z kamerovej brandže i zo štátneho Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) môže byť odhadovaná cena zákazky vo výške 99,5 milióna eur prehnaná. V najhoršom scenári až o polovicu.

Nadácia upozornila, že zadanie ministerstva sedí na staršie výbehové kamery od firmy Samsung, ktoré sa dnes bežne nedajú zohnať. K výčitke sa vo verejných pripomienkach pridali viaceré kamerové firmy. Uviedli, že objednávateľ by v zadaní nemal uvádzať presné špecifikácie technológií patriace k istému typu kamier, ale mal by uviesť iba funkcie, ktoré od kamier očakáva. Firmy z kamerového biznisu spresnili, že okrem starších kamier Samsungu zadanie ministerstva sedelo na iné kamery firmy Hanwha Techwin Security.

Z toho všetkého sa teda môže zdať, akoby si ministerstvo

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa