Japonské automobilky otvorene vystúpili proti americkým clám na autá

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 07:52 • 2 min
Japonské automobilky otvorene vystúpili proti americkým clám na autá

WASHINGTON - Prezident koncernu Toyota Motor Akio Toyoda spolu s ostatnými predstaviteľmi japonských automobiliek ostro kritizovali vyhlásenie Donalda Trumpa, že dovoz áut za ohrozenie národnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

"Sme zdesení, keď počujeme správu, ktorá nám naznačuje, že naše dlhoročné príspevky vo forme investícií a zamestnanosti nie sú v USA vítané," vyhlásil Toyoda, ktorý je šéfom zväzu japonských výrobcov áut Japanese Automobile Manufacturers Association (JAMA).  Toyoda dodal, že je sklamaný postojom amerického prezidenta a že obchodné reštrikcie "budú vážnou ranou pre automobilový priemysel a ekonomiku v USA".

 

img

 

Firmy JAMA vrátane spoločností Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru a Toyota prevádzkujú v USA 24 výrobných závodov, 45 výskumných a vývojových centier a 39 distribučných centier. Za posledné desaťročia investovali v USA približne 51 miliárd dolárov, pričom vytvorili zhruba 94-tisíc pracovných miest pre Američanov priamo vo svojich závodoch a ďalších 1,6 milióna pozícii nepriamo. Na margo toho Toyoda dodal, že tak autá, ako ani súčiastky vonkoncom neohrozujú americkú bezpečnosť.

 

Štatistiky ukazujú, že japonské automobilky sa výrazným spôsobom podieľajú na zamestnanosti Američanov v danom sektore. V ich závodoch v rámci USA od roku 2011 do roku 2018 stúpla zamestnanosť o 29 %, pričom zamestnanosť v celom výrobnom sektore v USA v tomto období vzrástla len o 8 %.

 

img

 

USA sú pre japonské automobilky mimoriadne dôležité, nakoľko viac ako tretina celej produkcie je vyrobená práve tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona