Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sme jediní na svete. V Ružomberku vedia prvky inštalovať na droty vysokého napätia dronom
Zdielať na

Sme jediní na svete. V Ružomberku vedia prvky inštalovať na droty vysokého napätia dronom

RUŽOMBEROK / Nad Váhom pri Ružomberku nelietali čajky, či labute, ale stroje. Pilot tvrdil, že ako jediní na svete vieme vešať takzvané odkloňovače na elektrické drôty pomocou dronu aj pri vysokom napätí. Techniku vyvíjali približne dva roky. A funguje lacnejšie a rýchlejšie.

"Sme jediní na svete, ktorí dokážu prvky inštalovať na droty vysokého napätia dronom," povedal konštruktér dronu Václav Demeter. Pre ochranu vtákov malými odklonovačmi zviditeľňovali elektrické vedenie.

"Vtáky radi migrujú ponad vodné toky, často sa im stáva, že narážajú do elektrických vedení a má to veľakrát fatálne následky," informuje hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. Avšak akonáhle letiaci vták uvidí zavesený odkloňovač, nadletí, alebo podletí popod káble vysokého napätia.

"Ten odkloňovač má na sebe reflexné prvky, z jednej aj z druhej strany, keď fúka vietor on sa on sa roztočí a pôsobí ako keby blikal. Vtáky ho jednoducho zbadajú," rozpráva Gejdoš. Keby nebolo týchto dronov, vodiče by museli dávať dole zo stĺpov. Čo by bolo pracnejšie a finančne náročnejšie.

"Ja som pilot, kolega je navigátor, je to tímová práca," uviedol Demeter. Kým vyvinuli takýto dron, veľa dronov zničili. "Je pomerne vysoké napätie až do 400 KV, dron sa tam nespráva úplne štandardne, veľa senzorov, ktoré má sú tam rušené, zobrali sme hradver z obyčajného drona a začali," hovorí Demeter.

Odkloňovače sa vešajú na káble elektrického vedenia po celom svete. S dronmi však je to jednoduchšie. "Buď sa to doteraz robilo plošinami, niekde sa to robí aj pomocou helikoptér, ale je to nebezpečné, keď je nízko, tak palicami," informuje Demeter. 

"Celá práca sa realizuje pomocou dronu, lebo ej to najjednoduchší spôsob, všetko to prebieha pod napätím, takže nemusíme obmedzovať odberateľov," povedal Gejdoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy