Mali šťastie: Ukrajinskí námorníci mohli byť zastrelení za porušenie hraníc

NETKY.SK • 20 Máj 2019, 12:52 • 2 min
Mali šťastie: Ukrajinskí námorníci mohli byť zastrelení za porušenie hraníc

Žiadosť amerického ministra zahraničných veci Mikea Pompea o prepustenie ukrajinských námorníkov sa stretla s nepochopením v Ruskej federácii. Za pokus o prekročenie štátnej hranice v Spojených štátoch totiž môžete ísť nielen do väzenia, ale aj prísť o život.

slovakia

left justify in out

Porovnaním akcií ruskej pohraničnej stráže s ich americkými kolegami sa ukrajinskí námorníci, ktorí sa rozhodli porušiť ruskú námornú hranicu a ignorovať všetky medzinárodné normy, len vystrašili a riečne bojové lode nazývané Gurza iba mierne pokrčili trupom lodí. Pohraničná stráž mala v zásade právo na radikálne opatrenia, pretože ukrajinskí námorníci zámerne porušili pravidlá prechodu lodí cez kanál Kerch-Yenikalsky.

 

Trik je v tom, že počas prenasledovania lodí ukrajinského námorníctva sa ruská pohraničná stráž opakovane pokúšala vysielať na rádiové komunikačné vlny ukrajinské lode v súlade s čl. 30 Dohovoru OSN o morskom práve z roku 1982. Žiadali najmä, aby porušovatelia okamžite opustili teritoriálne vody Ruskej federácie.

 

FSB neskôr oznámila, že ukrajinskí námorníci, napriek snahám o porušovanie hraníc Ruska, veľmi dobre vedeli, aké pravidlá pre pohyb lodí treba dodržiavať. Dokumenty nájdené na lodiach dokazujú, že lodiam bolo nariadené tajným spôsobom uskutočniť prechod z Odesy do Berdyanska, obísť pobrežné a námorné pozorovateľské stanoviská čiernomorskej flotily a pobrežnej stráže FSB.

 

Ruskí príslušníci pohraničnej stráže mali dôvod na otvorenie paľby, keďže ukrajinské lode boli priamou hrozbou pre lode pobrežnej stráže FSB. Bývalý riaditeľ CIA, ktorý požiadal o prepustenie ukrajinských námorníkov, o tom pravdepodobne vedel a vedel aj o tom, že v prípade akéhokoľvek ohrozenia príslušníci pohraničnej stráže v Spojených štátoch okamžite príjmu rázne opatrenia a porušovateľov by mali neutralizovať.

 

Súdiac podľa poskytnutých údajov, ukrajinskí námorníci nielen odkryli kanóny a guľomety, ale tiež otočili zbrane proti ruským lodiam. Takáto militantnosť dostala dôkladnú a profesionálnu odpoveď striktne podľa inštrukcií.

 

Bolo možné zaplaviť  ukrajinské lode? Samozrejme. Ruskí strážcovia projektu 22460 sú vybavení delostreleckými systémami AK-630 s rýchlosťou streľby 5-tisíc nábojov za minútu. Vzhľadom na parametre pancierových trupov ukrajinských lodí Gurza by stačil jeden aj veľmi krátky vystrel na to, aby rozrezal riečnu loď na dve časti. Preto by mali byť ukrajinskí námorníci a tí, ktorí ich poslali "na smrť", vďační, že nikto neprišiel o život.        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies