Aktuálne 22. máj 2019

USA podozrievajú sýrsky režim zo spáchania chemického útoku v Idlibe

TASR
TASR
Spojené štáty podozrievajú sýrsky režim zo spáchania nového chemického útoku.
Spojené štáty podozrievajú sýrsky režim zo spáchania nového chemického útoku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

USA podozrievajú sýrsky režim zo spáchania chemického útoku v Idlibe
Na snímke z videa zverejnenom Thiqa News Agency obyvatelia, ktorí ušli počas leteckých útokov sýrskych vládnych síl a ruských stíhačiek. Foto - TASR/AP

Oznámilo to v utorok americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré preveruje náznaky, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada použil v nedeľu chemické zbrane v provincii Idlib na severozápade Sýrie, ktorú ovládajú džihádisti.

USA zároveň pohrozili, že ak sa takéto podozrenie potvrdí, pristúpia k odvetným opatreniam. Informovala o tom agentúra AFP. 

"Ešte stále zhromažďujeme informácie o tomto incidente, no opakujeme naše varovanie, že ak Asadov režim použije chemické zbrane, Spojené štáty a naši spojenci zareagujú rýchlo a primerane," uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie USA Morgan Ortagusová.

Vo vyhlásení zároveň odsúdila Rusko, kľúčového spojenca Damasku, za tzv. dezinformačnú kampaň, ktorou sa podľa jej slov Moskva snaží z chemických útokov obviniť druhú stranu.

Provinciu Idlib mala pred rozsiahlou ofenzívu sýrskych vládnych síl chrániť dohoda o prímerí, ktorú vlani v septembri dosiahlo Rusko, spojenec Damasku, s Tureckom podporujúcim povstalcov.

Región, v ktorom žijú približne tri milióny ľudí, sa však v uplynulých mesiacoch opäť stal terčom stupňujúcich sa náletov zo strany sýrskeho režimu i Moskvy. Stalo sa tak po tom, ako kontrolu nad ním - Idlibom a časťami priľahlých provincií Hamá a Aleppo - prevzali militanti z hnutia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšej sýrskej odnože extrémistickej organizácie al-Káida.

Ortagusová v tejto súvislosti uviedla, že Asadova ofenzíva už v oblasti zničila "známe zdravotnícke zariadenia, školy či tábory pre vnútorne vysídlené osoby". Sýrsky režim podľa jej slov musí prestať s útokmi, ktorých terčom sú osídlené oblasti na severozápade Sýrie. 

"Spojené štáty opakujú svoje varovanie, prvýkrát vyslovené prezidentom Donaldom Trumpom v septembri 2018, že útok v tzv. zóne deeskalácie v Idlibe je bezohľadným stupňovaním napätia, pre ktoré hrozí destabilizácia regiónu," dodala Ortagusová. 

Ruská armáda medzičasom oznámila, že na džihádisti podnikli v utorok na severozápade Sýrie útok na sily sýrskeho vládneho režimu, pričom proti nim použili aj tanky. Povedal to generálmajor Viktor Kupčišin, šéf ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii.

Podľa Kupčišina, ktorého citovala agentúra AP, hovorili džihádisti zajatí sýrskymi vojakmi o pláne na spáchanie falošných chemických útokov v dvoch mestách v provincii Idlib, z ktorých chceli obviniť sýrsky režim. Generálmajor uviedol, že títo militanti si dokonca vytvorili špeciálne "chemické krídlo" zaoberajúce sa výrobou a uskladňovaním jedovatých látok.  

Americké ministerstvo zahraničných vecí jeho správu spochybnilo a označilo ju za pokus odvrátiť pozornosť práve od Asadovho úsilia znovu začať s chemickými útokmi. Ruské obvinenia tiež označilo za "súčasť pretrvávajúcej dezinformačnej kampane", ktorou sa Asadov režim i Moskva snažia z chemických útokov obviniť druhú stranu. 
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia