Populárne vitamínové vody: Trend, ktorému sa radšej vyhnúť?

Populárne vitamínové vody: Trend, ktorému sa radšej vyhnúť?

Ľudskému telu často chýbajú vitamíny a minerály, o čom niet pochýb a potvrdí vám to každý lekár. V snahe doplniť ich rýchlo, jednoducho a bez práce, siahame po rôznych produktoch a medzi ne patria aj vitamínové vody. Reklamy tvrdia, že nie je nič lepšie a vitamínové vody by mali byť súčasťou nášho každodenného pitného režimu. Ale je to pravda?

Čo sú vitamínové vody?

Možno sa niektorí z vás opýtajú celkom jednoduchú otázku – čo to vlastne sú vitamínové vody? Ide o vodu obohatenú o vitamíny a minerály, ktoré ľudský organizmus v súčasnosti najviac potrebuje. Často obsahujú magnézium, béčka, céčko, ale aj selénium a iné prospešné zložky. Javia sa tak ako pohodlná a veľmi jednoduchá cesta ku zdraviu, no odborníci bijú na poplach. To, čo výrobcovia propagujú ako zdravú vodu bez pridaných chemických látok, môže byť len časovaná bomba.

Pozri aj: 3 najhoršie potraviny pre zuby: Tieto radšej konzumuj s mierou!

čo obsahujú vitamínové vody

Zdroj: Shutterstock®

Sladká voda denne doma

Tí, čo majú s vitamínovou vodou osobnú skúsenosť, určite vedia, že nejde o vodu bez chuti. Nechutí teda ako voda priamo z vodovodného kohútika. Dokonca tieto vody nie sú ani číre, ale zafarbené. Výrobcovia síce uvádzajú, že nie sú zafarbené umelými farbami, sladkú chuť im môže dodávať aj celkom obyčajný cukor.

V niektorých prípadoch je v týchto vodách dokonca viac cukru ako v coca-cole, čo nie je žiadna výhra, keď si predstavíme, že niektorí ľudia vitamínovými vodami nahradili svoj celodenný príjem tekutín. Práve kvôli cukru môžete skončiť s vážnymi zdravotnými problémami, napríklad s obezitou. Samozrejme, česť výnimkám.

vitamínové vody a obezita

Zdroj: Shutterstock®

Keď je vitamínov priveľa

Ďalšou spornou témou pri vitamínových vodách je to, koľko vitamínov denne vlastne organizmus  potrebuje. Áno, je pravda, že vitamíny B a C často chýbajú v ľudskom tele, no niektoré vody ich obsahujú až príliš. Telo si však vitamíny nikdy neukladá a prebytok vylučujeme prostredníctvom moču. Preto v tomto prípade  jednoducho neplatí – „čím viac vitamínov, tým lepšie“.

A ako to už býva pri mnohých potravinách, aj pri vitamínových vodách si musíte pred samotnou kúpou prečítať zloženie výrobku. Nejde ani o lacný špás, keďže pollitrovka vitamínovej vody vás môže vyjsť aj na 1,50 eura, ak nie viac. Preto sa nenechajte obalamutiť dobrým marketingom a pred kúpou sa presvedčte o tom, že to, čo kupujete, vám prospeje a neublíži.

- Anketa

PIJETE VITAMÍNOVÉ VODY?

Odpovedalo 50 ľudí  

Jasné, každý deň!
8%
Áno, ale len niekedy.
22%
Ani nie.
14%
Vôbec.
56%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Jana Tonhauserová 22.05.19 11:01

karma
104.00

Zaujímavé...mne tie ochutené vody ani nechutia ,ja pijem šungitová vodu,

  • 0
Odpovedať

Janka Jurasova 22.05.19 13:30

JJ
karma
90.00

priznám že raz zarok kupim na benzínke od smädu ked cestujeme dlhšie

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.05.19 19:13

MM
karma
100.00

my doma pijeme len čistú vodu, takisto na záhrade

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.05.19 21:44

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, poznám prípad, keď práve iba vďaka týmto vodám mladá žena mala veľa kíl naviac.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 23.05.19 14:46

JK
karma
100.00

Vôbec ich nekupujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní