Pyrrhovo víťazstvo

Po tom, čo šéfa slobodných Heinza-Christiana Stracheho prichytili na hruškách s ruskou „investorkou“, sa v Rakúsku rozpadla vláda a na jeseň sa budú konať predčasné voľby.

21.05.2019 22:00
debata (7)

Kancelár Sebastian Kurz si teraz iste mädlí ruky, lebo tuší, že sklamaní voliči FPÖ prejdú k ľudovcom (čo potvrdil aj aktuálny prieskum verejnej mienky).

Napokon, nebolo by to prvýkrát, keď sa im podarilo pretiahnuť k sebe viac ako polovicu jej elektorátu (FPÖ spadla v roku 2002 z 27 % na 10 % a, naopak, ÖVP sa posilnila z 27 % na 42 %).

Lenže čo potom? ÖVP a FPÖ sú si natoľko blízke nielen v otázkach migračnej politiky, vzdelávania či rozpočtovej politiky, že je len ťažko predstaviteľné, že mladý ambiciózny kancelár by sa opäť hrnul do „veľkej koalície“ so sociálnymi demokratmi. Práve tento mačkopes naháňal hlasy slobodným, ktorí sa potom mohli tváriť ako vládna alternatíva.

Na celej kauze je najzaujímavejšia otázka: Cui bono? Ak chcel niekto zverejnením videa oslabiť slobodných a ďalších populistov, ktorí majú plné ústa národa, no neštítia sa pritom kamarátšaftov s Moskvou, tak sa mu to podarilo (aj keď je veľmi pravdepodobné, že pravicovo populistický elektorát sa časom vráti k osvedčenej „značke“, ako to už urobil v minulosti).

Video z Ibizy natoľko poškodilo imidž FPÖ, že uvažovať o ďalšej koalícii s ňou by sa rovnalo politickej samovražde. Kurz, ktorý pred dvomi rokmi dosiahol nebývalý triumf a v Rakúsku sa stále teší veľkej popularite, bude mať teraz veľký problém, ako vyriešiť tento rébus. Poľahky sa môže stať, že úspech vo voľbách sa zmení na Pyrrhovo víťazstvo.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #ÖVP #Sebastian Kurz #FPÖ #Heinz-Christian Strache