Dobré noviny
Najlepšie v Európe: Prestížny portál vychvaľuje Vysoké Tatry. Takéto krásne slová im venoval
Pavol Hirka
Pavol Hirka

Najlepšie v Európe: Prestížny portál vychvaľuje Vysoké Tatry. Takéto krásne slová im venoval

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry — Foto: FB/Vysoké Tatry - Hory zážitkov

Naše veľhory sa môžu pýšiť veľkým ocenením.

BRATISLAVA (TASR) – Britská cestovateľská príručka Lonely Planet, ktorá informuje o rôznorodých zaujímavých miestach na planéte už takmer 50 rokov, si všimla aj Vysoké Tatry a venovala im krásne slová. Najvyššie pohorie Karpatského oblúka kraľuje v zozname desiatich najlákavejších európskych destinácií.

Zástupcom regiónu toto ocenenie symbolicky na Lomnickom štíte odovzdal Joe Reville, generálny manažér Lonely Planet pre strednú Európu. „Na Vysokých Tatrách je niečo mýtické. Návštevníci tohto regiónu budú očarení vznešenou ríšou krivolakých vrchov a majestátnych vodopádov, ako aj vynikajúcou šancou pozorovať medvede hnedé, ktoré už v mnohých častiach Európy vyhynuli,“ skonštatoval Reville.

Spolu s ďalšími skúsenými cestovateľmi z celého sveta ocenili na Vysokých Tatrách aj možnosť vystúpiť na Gerlachovský štít, pokojné člnkovanie na čírej hladine Štrbského Plesa a tradičnú pohostinnosť na vysokohorských chatách.

Vysoké Tatry — Foto: TASR/Erika Ďurčová
Kamzík vrchovský tatranský — Foto: TASR/Oliver Ondráš
Líška — Foto: pixabay.com/jarekgrafik
Štrbské pleso — Foto: pixabay.com/simy27
Medveď hnedý — Foto: TASR/Milan Kapusta
Štrbské pleso — Foto: pixabay.com/Simy27

Nad krásou Tatier sa rozplýval aj Tom Hall, ďalší zástupca portálu. Nazval ich rajom dobrodruhov a špeciálne spomenul ich pestrú ponuku - vodopády, vysokohorské lúky či viac ako sto ultramarínových jazier. Pripomenul aj možnosť pozorovania divokej zvery ako medveďa hnedého, rysa či symbol Tatier, kamzíka. 

Reville dodal, že rebríček Best in Europe 2019 predstavuje európske destinácie, ktoré podľa neho stojí za to navštíviť a prináša tipy na výlety za gastronómiou či na miesta, ktoré návštevníci ocenia, keď potrebujú utiecť pred davmi. Za Vysokými Tatrami sa umiestnil napríklad Madrid, arktické pobrežie na Islande či Bari v Taliansku.

Rebríček Best in Europe 2019:

  1. Vysoké Tatry, Slovensko
  2. Madrid, Španielsko
  3. Arktické pobrežie, Island
  4. Hercegovina, Bosna a Hercegovina
  5. Bari, Taliansko
  6. Shetland, Škótsko
  7. Lyon, Francúzsko
  8. Lichtenštajnsko
  9. Vevey, Švajčiarsko
  10. Istria, Chorvátsko

Už ste čítali?