Vo františkánskom kostole oslávili 320. výročie jeho posviacky

HLOHOVEC 21. mája 2019 - V sobotu 18. mája sa vo františkánskom Kostole Všetkých svätých v Hlohovci konala slávnostná svätá omša pri príležitosti 320. výročia posviacky tohto kostola. Hlavným celebrantom bol provinciálny minister rehole františkánov na Slovensku páter František Xaverský Olbert OFM. Koncelebrovali páter Bruno Včela OFM a hlohovecký dekan Jozef Schwarz.

Provinciál Xaverský vo svojej homílii priblížil scénu z chrámu, ako to tam mohlo vyzerať, kde si ľudia mohli vymeniť peniaze, kúpiť obetného baránka a tak vstúpiť do chrámu a priniesť predpísanú obetu. Bola to podľa jeho slov dôležitá úloha, lebo pre pútnikov to bolo veľké poľahčenie, že nemuseli so sebou niesť obetného baránka ani nijaké iné zviera. Peňazomenci vtedy strážili, aby sa do chrámovej pokladnice hádzali len židovské peniaze, nie cudzie. Ježiš však zaujal radikálny postoj voči nim a vyjadril nespokojnosť. Základný problém bol, že táto služba nepomáhala k nábožnosti, ale k tomu, aby ktosi na tom iba profitoval a zabúdalo sa vďačnosť voči Bohu. Je to príklad aj pre nás, že ani my by sme nemali chodiť do chrámu kupčiť, uviedol. Ďalej zdôraznil, že niekedy sa modlíme tak, že ja ti Bože niečo dám a ty si by si mal niečo dať. Kazateľ však pripomenul, že obchodovať s Bohom nemôžeme. Chrám nie je miestom obchodovania, chrám je miestom úcty a zvelebovania Boha, povedal.
 
V príhovore ďalej povedal, že z každého chrámu chce do našich sŕdc „prúdiť živá voda, aby v nás mohlo všetko rásť“. My sa dnes často cítime unavení životom, znechutení, vystrašení a ako keby nám ubúdalo tých živín potrebných pre život, a nenájdeme ich nikde inde, iba v chráme, kde sa vysluhuje svätá obeta. Tam je zdroj a začiatok všetkého. Niekedy chodíme obchodovať s Bohom, nech zachráni všetko to, čo sme pokazili, čo nefunguje, čo je poznačené hriechom, ale možno keby sme na začiatku zverili Bohu, možno by sme nemuseli toľko pokazených vecí zachraňovať a kupčiť s Bohom, keby sme vždy všetko začínali odovzdávať práve tu pre Pánom v chráme, uviedol. Boli sme svedkami toho, keď horel chrám Notre Dame v Paríži, a je možnosť túto kultúrnu pamätihodnosť opraviť. Ale ak niečo zhorí v nás, čo je ničené v našom živote, to je skutočná škoda a je ťažšie to opraviť. Preto sme pozvaní prichádzať do chrámu, ďakovať za toto miesto, že je to chrám, ktorý je živý práve preto, že sa tu vysluhujú sviatosti a vyviera z neho tá živá voda, dodal hlavný celebrant provinciálny minister rehole františkánov na Slovensku páter František Xaverský Olbert OFM. Slávnosť sprevádzal Zbor pri františkánskom kostole pod vedením Michala Vavru.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vo františkánskom kostole oslávili 320. výročie jeho posviacky

Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol provinciálny minister rehole františkánov na Slovensku páter František Xaverský Olbert OFM. Koncelebrovali páter Bruno Včela OFM a hlohovecký dekan Jozef Schwarz. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY