Guinejské ženy budú svojim mužom musieť polygamiu odsúhlasiť

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 12:21 • 2 min
Guinejské ženy budú svojim mužom musieť polygamiu odsúhlasiť

Muži v africkej Guinei ostali poriadne zaskočení po tom, čo vláda odsúhlasila nový zákon.

slovakia

left justify in out

Guinea – krajina v západnej Afrike, má prevažne moslimské obyvateľstvo. Toto náboženstvo mužom povoľuje mať viac ako jednu manželku, pričom až doposiaľ sa k podobným rozhodnutiam ženy vyjadriť nemohli. Najnovší zákon, ktorý odobril parlament, však poriadne prekvapil. Niektorých milo, iných (prevažne mužov) menej.

 

Nová legislatíva stanovuje, že základnou formou manželstva je monogamný zväzok. Polygamia sa síce nezakazuje, no na to, aby muž mohol v takomto rodinnom zoskupení žiť, musí si na to vyžiadať súhlas od svojej prvej ženy, a to ešte pred tým, než spolu uzatvoria manželstvo. Pokiaľ manželka súhlasiť nebude, mužom sa polygamia nepovolí. Týmto zákonom dostali ženy prvýkrát v histórii právo rozhodovať samostatne o svojom rodinnom živote.

 

img

 

Tamojšie ženy sú, samozrejme, polichotené a šťastné, že v tradičnej krajine dochádza k moderným zmenám, ktoré obe pohlavia zrovnoprávňujú. Horšie sú na tom však muži. Tí sa akosi ťažšie zmierujú s novinkou, že aj ženy môžu prejaviť svoj názor. Problém podľa nich vraj nie je len v tom, že im zákon dal do rúk určitú „moc“, odvolávajú sa aj na skutočnosť, že v krajine je výrazne viac žien ako mužov. Preto je vraj lepšie žiť s niekým, kto má viac žien, ako keď žena zostarne v samote.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies