Vyberáme najlepší záhradný set

Záhradný ratanový set
zdroj: gettyimages.com

Záhrada je oázou pokoja, kúskom zelenej harmónie, ktorú si môžeme dopriať vo svojej bezprostrednej blízkosti. Aby sme sa v nej cítili pohodlne, potrebujeme si zaobstarať aj kvalitný záhradný set. Neviete, ako na to? Inšpirujte sa.

Keď sa povie grilovanie, každý si hneď predstaví rozpálený gril, voňavé klobásky a údeniny, čerstvú zeleninu, chutné nápoje, a predovšetkým partiu veselých a dobre naladených ľudí. Aby sa však takáto akcia vydarila, je potrebný aj správny záhradný nábytok. Grilované dobroty si predsa najlepšie vychutnáte pod holým nebom. Nemáte stôl ani stoličky, na ktoré by ste usadili priateľov? Je čas vybrať si nový záhradný nábytok. S našimi tipmi si vyberiete to najdokonalejšie záhradné sedenie presne pre vás.

...

Dokonalá atmosféra s praktickým záhradným setom

Pri výbere vonkajšieho nábytku má hlavné slovo počasie. Okrem toho musíte vyvážiť moderný vzhľad záhradného nábytku s množstvom času, ktorý si vyžiada jeho údržba. Teak alebo umelý ratan? Stravovanie alebo relax? Ultramoderné alebo neformálne? Pred kúpou si položte tri základné otázky, ktoré vám pomôžu vybrať záhradný nábytok tak, aby dopĺňal váš štýl, čo najviac využil vyhradený priestor a zodpovedal požadovanej úrovni údržby.

Účel exteriéru Patríte k tým, ktorí, len čo sa trochu oteplí, obedujú a večerajú na záhrade? Alebo vám stačí ležadlo, na ktorom si vo svojom voľnom čase oddýchnete s dobrou knihou? To, čo od terasy či záhrady očakávate, ovplyvní vaše rozhodovanie medzi jedálenským stolom a stoličkami, alebo čalúnenou pohovkou a ležadlom.

Dostupný priestor Máte dostatok miesta na jedálenský set aj na ležadlá, alebo si musíte vybrať iba jednu alternatívu? Zvážte, koľko miesta máte k dispozícii. Ak máte malú terasu, pravdepodobne nebudete kupovať nadmerne veľkú sedačku s kreslami. Naopak, ak máte veľkú záhradu, môžete si dovoliť oveľa väčšie sety, skombinovať ich s oddychovými ležadlami, dokonca umiestniť na záhradu aj trampolínu pre deti.

Údržba Premýšľajte o tom, akým poveternostným a iným podmienkam bude váš záhradný nábytok vystavený. To vám pomôže určiť, aký materiál bude pre vás najlepší.

Voľba materiálu

Pri kúpe záhradného nábytku voľte materiály s jednoduchou údržbou. Také, ktoré podčiarknu charakter záhrady či terasy. Existuje niekoľko možností.

Drevo Vzhľad nábytku z prírodného dreva je veľmi lákavý. Avšak slnko a dážď spôsobujú, že drevo sa časom rozpadá a oddeľuje sa. Drevený nábytok si vyžaduje častú údržbu, aby ustál rôzne poveternostné podmienky. Vyberajte nábytok z hustých a pevných drevín, ako je teak, céder, mahagón alebo eukalyptus. Uistite sa, že nábytok nie je lepený, ale spojený mosadznými či nerezovými spojmi.

Starostlivosť o drevený nábytok Drevený nábytok sa najlepšie čistí handričkou navlhčenou vo vode alebo v jemnom mydlovom roztoku. Na hlbšie čistenie na začiatku a na konci každej sezóny, alebo v prípade agresívnejších škvŕn prípadne plesní, môžete nábytok čistiť mäkkou kefou a zmesou vody a umývacieho prostriedku alebo kyslíkového bielidla. Čistite v smere kresby dreva. Odstráňte náročné škvrny jemným brúsením a opláchnite vodou. Údržba nábytku musí byť po vyčistení dokončená nanesením oleja alebo farby. Tým sa predĺži životnosť nábytku, a zároveň sa zabezpečí maximálna ochrana pred slnkom, vetrom a počasím. Vďaka správnej údržbe a následnej starostlivosti zostane drevený záhradný nábytok krásny a chránený niekoľko rokov.

Výhody

  • Odolné a robustné
  • Príjemný a lákavý vzhľad
  • Prírodný štýl

Nevýhody

  • Citlivé na poveternostné podmienky
  • Náročnejšia a drahšia údržba

Ratan Ratan je blízky príbuzný palmy. Je to typ viniča, ktorý rastie v džungliach juhovýchodnej časti Ázie a je jedným z najsilnejších lesných drevín. Ratan je veľmi trvanlivý a pevný, je ťažké ho prelomiť. Jeho šupka sa bežne používa na viazanie jednotlivých dielov dokopy. Aj keď je ľahký a štýlový, pravý ratan nie je vhodný pre vonkajšie prostredie. To bol jeden z dôvodov, prečo výrobcovia záhradného nábytku vyvinuli syntetickú alternatívu k pravému ratanu, ktorá je dostatočne odolná voči počasiu. Umelý ratan je vyrábaný zo syntetických vlákien, ktoré sa dajú farbiť rôznymi farbami. Konštrukcia nábytku je prevažne z ocele alebo hliníka. Ratan má všetky výhody plastového nábytku, ale s omnoho sofistikovanejším vzhľadom. Ani dážď a slnko nepoškodia záhradný nábytok z umelého ratanu. Ochrana proti UV žiareniu znamená, že slnečné žiarenie nebude mať ani dlhodobo žiaden vplyv na zmenu farby.

Starostlivosť o ratanový nábytok Vystačíte si s obyčajným čistiacim prostriedkom, teplou vodou, jemnou handričkou alebo zubnou kefkou, a lakom určeným na ošetrenie ratanového nábytku. To je všetko, čo potrebujete na zabezpečenie dlhovekosti ratanového nábytku. Vyvarujte sa premočenia ratana, extrémna vlhkosť môže nábytok poškodiť. Po vyčistení nechajte ratan dôkladne vysušiť.

Výhody

  • Ľahký
  • Estetický a moderný
  • Vyrába sa v rôznych farbách

Nevýhody

  • Môže ľahko vyblednúť
  • Menej odolný ako iné materiály
  • Je potrebné ho na zimu uschovať

Pozrite si záhradné sety v týchto e-shopoch:

Plast Plast je ľahký, primerane robustný, ľahko sa čistí, je recyklovateľný a vo všeobecnosti lacný. Nezhrdzavie, nepotrebuje nové nátery, nehrozí mu ani hniloba či pleseň, ani keď príde do kontaktu s nadmernou vlhkosťou. Po čase však stráca na vzhľade. Ak chcete, aby farby ostali čo najdlhšie stále, vyberajte nábytok vyrobený z plastu, ktorý obsahuje pigmenty stabilizujúce UV žiarenie. Tie totiž zaručia, že farby nebudú blednúť príliš rýchlo. Okrem toho, že plast vydrží akékoľvek poveternostné podmienky, jeho flexibilná povaha umožňuje tvarovanie do rôznych tvarov a veľkostí.

Starostlivosť o plastový nábytok Plastový nábytok sa najľahšie vyčistí roztokom s kyselinou octovou. Zmiešajte 1 šálku bieleho octu (5% kyseliny octovej) s 5 až 7 litrami vody. Najprv nábytok opláchnite vodou. Potom ponorte handričku alebo špongiu do roztoku a odstráňte nečistoty. Zvyšný roztok opláchnite. Použite zubnú kefku na čistenie spojov a miest, kde sa s handričkou nedostanete. Nábytok hneď po dokončení čistenia dôkladne vysušte. Len čo uvidíte špinu, okamžite ju vyčistite. Čím dlhšie to budete odkladať, tým bude čistenie náročnejšie. Časté čistenie zabezpečí, že váš plastový záhradný nábytok bude dlho krásny a odolný.

Výhody

  • Ľahký
  • Jednoduchá údržba
  • Veľa farieb a tvarov
  • Lacný

Nevýhody

  • Menej robustný
  • Menej odolný ako iné materiály
  • Môže ľahko prasknúť
  • Časom vybledne farba

Kov Kov je synonymom pevnosti a sily. Vonkajší nábytok vyrobený z kovu je vždy vynikajúcou voľbou. Kov môže byť odlievaný do rôznych tvarov, vzniká tak nábytok od elegantného a moderného až po klasický. Akýkoľvek dizajn, ktorý si vyberiete, bude trvácny. Existuje veľa kovov, ktoré sa používajú na výrobu záhradného nábytku. Najbežnejšie hliník alebo oceľ s práškovým povrchom.

Starostlivosť o kovový nábytok Do teplej vody vlejte trochu jemného čistiaceho prostriedku, namočte mäkkú špongiu alebo handričku, dôkladne poutierajte nábytok, opláchnite studenou vodou a vysušte. Ak sa vyvinie hrdza, môžete poškodenú oblasť ľahko prebrúsiť jemným brúsnym papierom a aplikovať farbu alebo vosk. Spoje všetkých pohyblivých častí premažte silikónovým sprejom.

Výhody

  • Lacný
  • Ľahký
  • Odolný voči poveternostným podmienkam
  • Stály tvar aj farba

Nevýhody

  • V chladnom počasí nepríjemný na dotyk
  • Možnosť korózie

Drevo, ratan, plast alebo kov. Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek materiál, vždy majte na pamäti ochranu nábytku proti silnému vetru, mrazu alebo snehu. Ak vám priestorové podmienky neumožňujú, aby ste schovávali záhradný nábytok na zimu dovnútra, napr. do garáže alebo do domu či bytu, zaobstarajte si krycie plachty, fólie alebo iný materiál a nábytok dôkladne prikryte. Vyhnete sa tak sklamaniu, ktoré vás bude čakať na jar, keď vašu radosť z teplých dní pokazí pohľad na zničený a poškodený záhradný set.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: