Šimpanzy boli natočené pri zaujímavej činnosti a táto štúdia tak prináša veľmi vzácne zistenia

951

Šimpanzy sú veľmi inteligentné zvieratá a dôkazom toho je aj nasledujúce video. Častokrát totiž dokážu rozmýšľať ako ľudia a rovnako sa vedia v rôznych situáciách aj vynájsť. Ich správaním sa zaoberal medzinárodný výskumný tím pod vedením Univerzity v Osle, ktorý natočil šimpanzy v nórskej zoo pri veľmi zaujímavej činnosti.

Foto od youtube

Išlo o zvláštnu situáciu, kedy tieto zvieratá využili palice na to, aby dostali jedlo, ktoré bolo schválne zahrabané pod zemou. Výskumníci chceli zistiť, ako si s tým dokážu tieto zvieratá poradiť. Šimpanzy nielenže používali rôzne techniky kopania, ale dokázali si vyrobiť aj vlastné nástroje z rastlín. Tieto zistenia môžu teraz pomôcť výskumníkom pochopiť, ako skoro začali naši veľmi vzdialení predkovia používať nástroje na kopanie.

Výskumní pracovníci zistili, že napriek tomu, že šimpanzy nikdy predtým nevideli podobné správanie sa u iných zvierat a nik im to ani neukazoval, aj napriek tomu spontánne siahli po paličkách, ktoré im s „lovením“ stravy výrazne pomohli. Správanie primátov bolo pozorované z rôznych uhlov a výskumníci sa venovali každému detailu. Je to vôbec po prvýkrát, čo sa podarilo takéto správanie natočiť. 

https://www.youtube.com/watch?v=f1VJowlbUEY

Vďaka ďalšiemu experimentu sa vedcom podarilo zistiť, že šimpanzy používajú na vykopanie potravy prednostne ruky. Nástroje využívajú len veľmi sporadicky. „Tieto „podzemné“ potraviny pravdepodobne tvorili významnú časť stravy prvých hominínov,“ povedala odborníčka Motes-Rodrigo. O presných nástrojoch a technikách, ktoré naši najstarší predkovia používali, však vieme veľmi málo. Aj preto je táto štúdia veľmi dôležitá, pretože poskytuje nové a vzácne údaje.

Kedy začali využívať ľudia náradie?

Najstaršími známymi nástrojmi sú kamenné nástroje Oldowan pochádzajúce z Etiópie, ktorých vek sa odhaduje na približne 2,6 milióna rokov dozadu. V období spred 1,76 miliónov rokov sa zas využívali veľké ručné sekery vyrobené z kremenca a kremenca. Ku koncu obdobia však bolo náradie o čosi vylepšené. Začali sa vyrábať škrabky, krájače, ihly a iné, a to tzv. Levalloisovou technikou.

Asi pred 50 000 rokmi bolo rôzne náradie vyrábané a používané neandrtálcami. Vedci tvrdia, že neandertálci vyrábali nástroje z kostí. Ako ľudská kultúra pokročila, postupne dokázali vyrábať ľudia rybie háčiky, gombíky či kostné ihly. Všetky tieto spomínané predmety boli jedne z prvých, ktoré boli nájdené.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre